Wykonanie
Makaron , delikatna
cukinia i aromatyczna
kiełbasa to składniki prostej , włoskiej zapiekanki. Dodatek aromatycznej
przyprawy ziołowej idealnie dopełnia smak potrawy.Jeśli zapiekanka , to obowiązkowym składnikiem jest również dobry,
żółty ser do zapiekania.Użyłam włoskie Taleggio: miękki , kremowy
ser , który podczas topienia nabiera lejącej konsystencj i i doskonale łączy się z pozostałymi składnikami.
Składniki : / 2 porcje/150 g
makaronu ruote / kółka/1 mała
cukinia30 g
masła150 g
białej kiełbasy /salsiccia/2 łyżeczki
przyprawy warzywno -
ziołowej /z przewagą
ziół prowansalskich/40-50 g
żółtego sera do zapiekania1 łyżka
bułki tartej2 łyżki startego
parmezanuświeży tymianek/ do dekoracji
sól i
pieprz /do smakuWykonanie:
Cukinię pokroić w krążki.Zagotować
wodę na
makaron, dodać
przyprawę warzywno ziołową / z dodatkiem soli/.Wrzucić
makaron i gotować ok.5 minut.Dodać
cukinię i gotować jeszcze 4 minuty .Ugotowany
makaron z
cukinią przelać na sitko.
Kiełbasę pokroić w plastry,
ser żółty w kostkę.
Ser wymieszać z
makaronem.Naczynie żaroodporne / na 2 porcje/ wysmarować
masłem, obsypać
bułką tartą.Na dnie ułożyć plasterki
kiełbasy i przykryć przygotowanym
makaronem.Posypać
parmezanem.Obłożyć kawałkami
masła i wstawić do gorącego piekarnika.Zapiekać 15-20 minut w temp.180st.C.Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.Gotowa zapiekankę wyłożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym
serem i udekorować listkami
tymianku.