ßßß
Składniki : / 2 porcje/150 g makaronu ruote / kółka/1 mała cukinia30 g masła150 g białej kiełbasy /salsiccia/2 łyżeczki przyprawy warzywno -ziołowej /z przewagą ziół prowansalskich/40-50 g żółtego sera do zapiekania1 łyżka bułki tartej2 łyżki startego parmezanuświeży tymianek/ do dekoracjisól i pieprz /do smakuWykonanie:
Cukinię pokroić w krążki.Zagotować wodę na makaron, dodać przyprawę warzywno ziołową / z dodatkiem soli/.Wrzucić makaron i gotować ok.5 minut.Dodać cukinię i gotować jeszcze 4 minuty .Ugotowany makaron z cukinią przelać na sitko.Kiełbasę pokroić w plastry, ser żółty w kostkę.Ser wymieszać z makaronem.Naczynie żaroodporne / na 2 porcje/ wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.Na dnie ułożyć plasterki kiełbasy i przykryć przygotowanym makaronem.Posypać parmezanem.Obłożyć kawałkami masła i wstawić do gorącego piekarnika.Zapiekać 15-20 minut w temp.180st.C.Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.Gotowa zapiekankę wyłożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym serem i udekorować listkami tymianku.