ßßß Cookit - przepis na Łódeczki z cukinii czyli cukinia faszerowana

Łódeczki z cukinii czyli cukinia faszerowana

nazwa

Wykonanie

Dostałam od mamy dwie ogromne cukinie. I miałam na ich zurzycie tylko 1 dzień więc... Zaczęłam od zupy z cukinii (wpis też się pojawi) a na drugie - z pomocą przyszła mi "Kuchnia Neli"...
Przepis wyglądał smakowicie, więc zabrałam się ochoczo do pracy.
Składniki (orginalnie):
3 jajka
2 łyżki stołowe zmiękczonego masła
2 łyżki stołowe drobno posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
6 małych cukinii (nie dłuższych niż 15 cm)
2 łyżki stołowe tartej bułki
1 łyżka stołowa startego parmezanu
Moja modyfikacja (wymuszona)
1 duża cukinia
5 ugotowanych jajek
zwykły ser żółty
reszta bez zmian
Wykonanie:
Jajka trzeba drobniutko posiekać, rozgnieść wymieszać ze szczypiorkiem. Dodać sól i pieprz.
Cukinię krótko obgotować - 4-5 minut (umyte, nieobrane cukinie wsadzamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy). Ja musiałam ugotować troszkę pokrojoną cukinię -bo była wielka... W efekcie na brzegach była bardziej miękka - lepiej jak jest wszędzie taka sama ...
Cukinię wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy łódeczki (środek... aby powstał rowek). Ów rowek wypełniamy masą jajeczną. Wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy serem z bułką tartą (wymieszanymi).
Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika na 10-15 min, temp. 180st.
Pod koniec podpiekamy opiekaczem od góry (by się ładnie przyrumieniło).
Podajemy na ciepło. :)
Moim zdaniem wyszło pysznie. Ja moją wielką cukinię gotowałam raczej 8-10 min i piekłam 15-20 min... I było super. To trzeba się nauczyć i też wiedzieć w jakiej formie lepiej smakuje.
Wszyscy moi domownicy zjedli z wielkim smakiem. To nie często się zdarza, przy takich ekperymentach ;)
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/08/odeczki-z-cukinii-czyli-cukinia.html