Wykonanie
Jedno z nielicznych dań, które mi smakują z kuchni angielskiej. Nie ma co ukrywać, że angielska kuchnia nie należy do najlepszych na świecie (bez urazy) no ale wszystko zależy od gusty i smaku :) ten
makaron zdecydowanie polecam!
Składniki:2 szklanki drobnego
makaronu8 łyżek
masła4 łyżki
mąki1 szklanka
mleka1 łyżeczka
musztardysól,
pieprz do smaku2 szklanki
sera1/2 szklanki
śmietanyparmezan do posypania
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.W garnuszku rozpuścić
masło, wsypać
mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać
mleko, wymieszać. Gotować około 2 minuty, aż powstać gładki gęsty krem. Odstawić z ognia, wlać
śmietanę, dodać
musztardę, 2 szklanki
sera,
sól i
pieprz. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić
masłem, a następnie rozłożyć
makaron. Na wierzch ułożyć sos(można się trochę pobawić i kłaść warstwami trochę
makaronu,sos,
ser), wyrównać i posypać
parmezanem. Piec przez około 30 minut w 180 stopni C.