ßßß Cookit - przepis na TIRAMISU Z BANANAMI

TIRAMISU Z BANANAMI

nazwa

Wykonanie

Chciałam je nazwać bananowym, ale to by chyba była lekka przesada, bo nie ma bananów w masie.
Zrobiłam 2 porcje, ponieważ akurat odwiedzili nas rodzice i w wracałam z nimi na weekend do domu. Jedno wzięliśmy ze sobą, drugie zostawiłam dla G., żeby mu umilić samotny weekend ;)
Przepis zaczerpnięty od Zjedz_mnie, która z braku laku użyła likieru bananowego. Ja zrobiłam malutki, ostrożny kroczek dalej :) Myślę, że następnym razem nie zawaham się dodać zmiksowanych bananów do kremu :)
składniki na 2 porcje (14x22 i ):
- 4 jajka + 6 żółtek
- 500g serka mascarpone
- 300ml mocnej, słodkiej kawy
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 10 łyżek likieru bananowego
- 100g cukru pudru
- 3 banany
- ok. 1 łyżeczka soku z cytryny
Zaparzyć i posłodzić kawę. Dodać do niej likier, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Żółtka oddzielić od białek. 6 z nich odłożyć na coś innego, ja swoje zamroziłam. Wszystkie żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, wciąż mieszając, partiami dodawać mascarpone. 4 białka ubić na sztywną pianę (ja dodałam szczyptę soli), po czym delikatnie, po trochu wmieszać w masę jajeczno-serową, aż będzie jednolita i puszysta.
Biszkopty maczać krótko w ostudzonej kawie z likierem, układać ciasno na dnie naczynia (u mnie naczyń). Nałożyć połowę masy. Można już teraz posypać kakao, ja sobie darowałam. Powtórzyć maczanie kolejnych biszkoptów, ułożyć je na masie, po czym zalać jej resztą. Posypać z wierzchu kakao. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (żeby nie zbrązowiały). Ułożyć je na wierzchu. Wstawić tiramisu do lodówki najlepiej na całą noc.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/11/Tiramisu-z-bananami.html