ßßß Cookit - przepis na Gorzko-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki

Gorzko-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki

nazwa

Wykonanie

Pyszne, zdrowe, choć kaloryczne ciasto :) Dostałam niesamowicie słodkie działkowe gruszki, stąd pomysł z mniej słodkim ciastem z gorzką czekoladą znalezionym u Trufli . To był strzał dziesiątkę :) Wbrew pozorom jest wyjątkowo proste, a wygląda efektownie. Ale smakiem wszyscy byli zaskoczeni. Pozytywnie oczywiście :) Wydaje mi się, że to ciasto się nadaje dla diabetyków, przynajmniej tych "tabletkowych" i w małej ilości. Choć przyznam, że nie wiem, jak to jest z gorzką czekoladą w przypadku cukrzycy.
składniki na tortownicę o średnicy 24-26cm:
- 100g gorzkiej czekolady (u mnie zawartość kakao 65%)
- 85g masła pokrojonego w kawałki
- 1 łyżka whisky lub brandy (u mnie wódki)
- 90g orzechów laskowych (można zastąpić kupnymi mielonymi/tartymi)
- 4-5 dojrzałych, słodkich gruszek
- 3 jajka
- 85g fruktozy (u mnie cukru trzcinowego)
- szczypta soli
- 3-4 krople soku z cytryny
- szczypta kurkumy
Czekoladę rozpuścić na parze (do rondelka lub małego garnka wlać niedużą ilość wody, na nim ustawić nie-plastikową miskę, jak woda się zagotuje, wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić cały czas mieszając). Partiami dodawać masło w kawałkach (następny dodawać dopiero, jak poprzedni się rozpuści). Zdjąć z ognia, dodać alkohol, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, odstawić do przestudzenia, następnie drobno zmiksować.
Gruszki obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i podsypać mąką, bułką tartą lub otrębami.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
Do ostudzonej czekoladowej masy dodać sól i wymieszać.
Następnie wmieszać sok z cytryny, potem kurkumę i znów wymieszać.
Dodać powstały z żółtek i cukru kogel-mogel oraz starte orzechy. Wymieszać do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać do czekoladowo-orzechowej masy w małych ilościach i delikatnie, ale dokładnie mieszać. Przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć gruszki środkiem do dołu.
Piec 40 minut w 180°C, studzić w tortownicy.
Ciasto upiekłam na pożegnanie, ponieważ wczoraj skończyłam 3-miesięczne praktyki w bardzo fajnym miejscu z super ludźmi. Ciasto idealnie się sprawdziło po strasznie słodkim banoffee pie :D Na zdjęciu jest także placek na jogurcie ze śliwkami (żółtymi i opal), który na 99% miał być zakalcem, ale jednak nim nie był :P
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/08/Gorzko-czekoladowe-ciasto-z-gruszkami-bez-maki.html