ßßß Cookit - przepis na KEKS SAMO ZDROWIE

KEKS SAMO ZDROWIE

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie piekłam keksu. Nigdy też nie lubiłam mieszanek bakalii - nudne, napakowane rodzynkami (nie cierpię). Właśnie się to zmieniło :) Bo nigdy nie jadłam tak dobrej mieszanki . Ani tak dobrego i zdrowego keksu :) A jaki będzie super na śniadanie! Ze szklanką mleka... już się rozmarzyłam :)
składniki na keksówkę 12x30cm:
- 1½ szkl płatków owsianych
- ½ szkl siemienia lnianego
- ½ szkl otrębów pszennych
- 1 szkl mąki pszennej (u mnie pełnoziarnistej)
- ½ szkl brązowego cukru (u mnie trzcinowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
- 1½ szkl bakalii (u mnie 1 szkl mieszanki studenckiej Helio i ½ szkl mieszanki egzotycznej- kokos, ananas, papaja, mango)
- 1½ szkl jogurtu naturalnego (u mnie pół na pół ze śmietanką z mleka kokosowego)
- 1 jajko
- 2/3 szkl miodu
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Płatki, siemię i otręby wymieszać, wysypać na blachę do pieczenia i opiekać 10 minut, następnie ostudzić i zmielić.
Następnie w jednej, dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej, mniejszej, jogurt z jajkiem i miodem (u mnie też śmietanką kokosową). Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 60 minut (do suchego patyczka) również w 180°C.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/03/Keks-samo-zdrowie.html