Ciasteczka owsiane jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Jabłkowa wersja ciasteczek owsianych pełnych całych płatków owsianych, otrąb pszennych i siemienia lnianego. Pyszny, jesienny smak – ciasta są lekko wilgotne, z chrupiącymi elementami, a do bardzo treściwe – będą idealną, zdrową przekąską.
Z bloga znacie już ciasteczka owsiane czekoladowe oraz ciasteczka owsiane orzechowe .
Składniki
100 g mąki
100 g płatków owsianych
15 g otrąb pszennych
15 g siemienia lnianego
35 g cukru białego drobnego
35 g cukru brązowego
10 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka miodu
1 jajko
90 g roztopionego masła
100 g jabłek pokrojonych w kosteczkę (tj 1 średnie jabłko)
Wykonanie
jabłko obrać i wydrążyć gniazdo nasienie. Pokroić w małą kostkę
rozpuścić masło, przestudzić je, dodać do niego jajko, miód i lekko wymieszać w misce wymieszać suche składniki
składniki mokre dodać do suchych i dobrze wymieszać. Pod koniec dodać jabłko i wmieszać do całości
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i pomagając sobie łyżką rozdzielić ciasto na 12 części, a następnie uformować z nich niezbyt płaskie koła. Najlepiej robić to palcami zwilżonymi w wodzie
ciasteczka piec w temperaturze 170°C przez 20 min
wystudzić na kratce
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/ciasteczka-owsiane-jablkowe