Jabłkowa wersja ciasteczek owsianych pełnych całych płatków owsianych, otrąb pszennych i siemienia lnianego. Pyszny, jesienny smak – ciasta są lekko wilgotne, z chrupiącymi elementami, a do bardzo treściwe – będą idealną, zdrową przekąską.Z bloga znacie już ciasteczka owsiane czekoladowe oraz ciasteczka owsiane orzechowe .Składniki100 g mąki100 g płatków owsianych15 g otrąb pszennych15 g siemienia lnianego35 g cukru białego drobnego35 g cukru brązowego10 g cukru waniliowego1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżka miodu1 jajko90 g roztopionego masła100 g jabłek pokrojonych w kosteczkę (tj 1 średnie jabłko)Wykonaniejabłko obrać i wydrążyć gniazdo nasienie. Pokroić w małą kostkęrozpuścić masło, przestudzić je, dodać do niego jajko, miód i lekko wymieszać w misce wymieszać suche składnikiskładniki mokre dodać do suchych i dobrze wymieszać. Pod koniec dodać jabłko i wmieszać do całościblachę wyłożyć papierem do pieczenia i pomagając sobie łyżką rozdzielić ciasto na 12 części, a następnie uformować z nich niezbyt płaskie koła. Najlepiej robić to palcami zwilżonymi w wodzieciasteczka piec w temperaturze 170°C przez 20 minwystudzić na kratcePrzepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także