ßßß Cookit - przepis na Zdrowe ciasto owsiane bez tłuszczu. Słodko...także na diecie.

Zdrowe ciasto owsiane bez tłuszczu. Słodko...także na diecie.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam płatki owsiane pod każdą postacią. Idealnie smakują w domowej granoli, jako pożywne śniadanie, w ciastkach pełnoziarnistych, a także w cieście. To ciasto z powodzeniem mogą zajadać osoby będące na diecie. Ciasto jest "gruboziarniste", dzięki temu bardzo sycące ale i zdrowe. Przepis wyjściowy znalazłam w książce "Zdrowie na talerzu", trochę go zmodyfikowałam, zmniejszając m.in. ilość miodu. Jeśli lubicie tego typu wypieki, gorąco polecam. Uwaga! To ciasto uzależnia ;)
Składniki:
1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml jogurtu naturalnego 0%
1 duże jajko
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
1/2 łyżeczki soli
Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane, siemię, sezam i otręby. Zmielić w robocie na drobno. Przesypać do miski, dodać sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajko roztrzepać z miodem i jogurtem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać żurawinę. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Przed rozkrojeniem wystudzić. Smacznego!
Rady: Zamiast żurawiny do ciasta można dodać rodzynki.
Aby wzbogacić smak ciasta można dodać do niego ulubione dodatki: zmielone orzechy, startą skórkę pomarańczową, kokos, ziarna słonecznika itp.
Cukier biały można zastąpić jasnym cukrem brązowym.
Płatki owsiane można zastąpić płatkami jęczmiennymi lub żytnimi.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/03/zdrowe-ciasto-owsiane-bez-tuszczu.html