ßßß Cookit - przepis na KURCZAK POD MUSZTARDOWĄ SKORUPKĄ

KURCZAK POD MUSZTARDOWĄ SKORUPKĄ

nazwa

Wykonanie

Przeglądałam sobie filmiki z kotlet.tv dla pobudzenia apetytu :D i zatrzymałam się na drobiowej zapiekance. W oryginale kurczak jest pod pierzynką, ale z otrębami wyszła skorupka, trochę jakby kurczak schował się pod cienkim otrębowym plackiem - pycha!
(Dukan, faza I)
składniki na 2-3 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- odrobina oliwy
- 1 białko
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki otrębów (2 owsianych, 1 pszennych)
- sól i pieprz
- szczypiorek
Kurczaka oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Niedużą foremkę żaroodporną posmarować oliwą, wyłożyć kawałki kurczaka i posypać je solą i pieprzem. Otręby zmielić, białko ubić. Wymieszać otręby z białkiem, musztardą i szczyptą pieprzu. Przykryć musztardową masą kurczaka. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Podawać posypane szczypiorkiem.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/08/Kurczak-pod-musztardowa-skorupka.html