Wykonanie
Obiadek "odchudzony", a dodatkowo wzbogacony zdrowymi
otrębami to propozycja dla osób liczących kalorie. Czasami tak trzeba, a s czególnie wówczas, gdy trudno zapiąć guzik przy spodniach lub dosunąć zameczek. Delikatnie, bez wyrzeczeń, ale konsekwentnie ....i byle do wiosny.Miałam wielką ochotę na kotlecik w chrupiącej panierce i niewiele brakowało by zaspokoić tę zachciankę w tradycyjny sposób. Ale od czego są pomysłowe kombinacje zastąpienia kalorycznej panierki czymś lżejszym?Zamiast zwykłej tartej bułeczki na talerzyku znalazły się
otręby pszenne, które doskonale nadają się do panierowania, z
jajka usunęłam
żółtko i ustawiłam piekarnik na 180 st.C. Dziś nie będzie smażenia.
Składniki/dla 2 osób/1
pierś z kurczaka1 płaska łyżeczka
przyprawy do drobiu /własna lub gotowa/szczypta
czosnku granulowanego /jeśli nie ma go w przyprawie/1
białko kurze2-3 łyżki
otrębów pszennych/dodałam 1 łyżkę
bułki tartej z grahamki/
sól,
pieprz do smaku1-2 łyżeczki
oliwy z oliwekoraz jako dodatek:mix warzyw /kalafior,
brokuł,marchew/Wykonanie:
Białko ubić delikatnie widelcem w miseczce, dodać
sól,
pieprz i
przyprawę do drobiu. Rozbite kawałki
mięsa włożyć do miseczki z
białkiem , tak aby były całkowicie zanurzone, przykryć folią i pozostawić w chłodnym miejscu /moje odłożyłam na ok.30 min./ Warzywa ugotować /najlepiej na parze/.Blachę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, który delikatnie posmarować
oliwą.
Mięso wyjąć z
białkowej przyprawy, obtaczać z obu stron w otrębach i układać na blasze. Wstawić do piekarnika i zapiekać z obu stron ok.15 min. /czas zależy w dużej mierze od mocy naszego piekarnika , panierka powinna się lekko zarumienić/.Gorące kotleciki podawać z dodatkiem ugotowanych warzyw lekko skropionych
octem jabłkowym /lub
sokiem z cytryny/.Oczywiście jeśli nie chcemy za bardzo odchudzić naszego kotleta, to część panierki może stanowić
zwykła bułka tarta lub
płatki kukurydziane, a nawet orzeszki, kotlety możemy usmażyć na tłuszczu i podawać z ziemniaczkami /lub frytkami/ oraz warzywami doprawionymi
sosem sałatkowym.