Wykonanie
Inna wersja tradycyjnej
bułki tartej .... tym razem z dodatkiem pepperoni, japońskiej
bułki tartej i
czosnku. Naprawdę jest dobra w smaku sama w sobie. Zaciekawiona tym przepisem, który wypatrzyłam w grudniowym wydaniu magazynu "Food &
Wine", wypróbowałam czym prędzej... Lekkie, ale wyraziste w smaku danie -
musztarda i pepperoni nadają mu pikanterii. Nadaje się zarówno na przekąskę jak i na dodatek do obiadu.Składniki:600 g
brokułów50 g pepperoni1 ząbek
czosnku1 szklanka
bułki tartej panko1/4 szklanki
oliwy4 łyżki
musztardy Dijonszczypta
soliWykonanie:Nagrzać piekarnik do 220 stopni C.
Brokuły umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na mniejsze kawałki tak, żeby były one łatwe do jedzenia rękami. Tak przygotowane
brokuły obtaczamy w
oliwie (zachowując 2 łyżki na później) ze szczyptą
soli i układamy na blaszce wyłozonej folią jeden obok drugiego. Pieczemy ok. 15 minut, przewracając w połowie czasu, kiedy jedna strona będzie już zrumieniona. W międzyczasie możemy przygotować
bułkę tartą, czyli wrzucamy pepperoni i
czosnek do blendera i włączamy funkcję siekania. Na końcu dosypujemy panko i miksujemy dosłownie kilka sekund do połączenia składników. Zachowaną
oliwę wlewamy na patelnię, podgrzewamy i wsypujemy naszą miksturę z blendera - podsmażamy ok.5 minut, aż
bułka będzie chrupka i złocista. Odstawiamy.Upieczone
brokuły jedną stroną maczamy w musztardzie, a następnie w przygotowanej mieszance z
bułki. I tak wszystkie porcje
brokuła. Smacznego!