Wykonanie
Bardzo smaczny
orzechowy sos z wyraźnie egzotycznym posmakiem. Ciekawy :) Szczerze mówiąc myślałam, że jest trudniejszy i bardziej czasochłonny. W efekcie smażyłam go odrobinę za długo, przez co mam bardziej gęstą pastę niż sos, ale to nic :) Uwaga - wychodzi go bardzo dużo! Ale to akurat powód do radości, bo bardzo mi zasmakował :)Aha, ja użyłam świeżych
papryczek chili, które okazały się kompletnie nieostre, więc dodałam łyżkę
pieprzu cayenne. Nadal całość była łagodna. Co prawda mnie to nie przeszkadza, choć trochę liczyłam na ostry sos. Tak że uważajcie na to, jakich papryczek używacie, bo wiele od nich zależy.
- 1 1/2 szkl prażonych niesolonych
orzeszków ziemnych- 1 szkl
wody- 1 łyżka kecap manis (indonezyjskiego słodkiego
sosu sojowego - ja swój kupiłam w Lidlu)- 1 1/2 łyżki
cukru (u mnie trzcinowego)- 1/8 łyżeczki
soli- 1/4 szkl
oleju- 1 czubata łyżka pulpy tamaryndowca* (namoczonej w 1/4 szkl
wody przez 15 minut. Wycisnąć sok z pulpy tamaryndowca i usunąć miąższ)pikantna pasta:- 6-8 suszonych całych
papryczek chili (pozbawione pestek i namoczone w ciepłej wodzie)- 3 ząbki
czosnku- 3
szalotki- 2 łodygi
trawy cytrynowej, same białe części- 2,5-centymetrowy kawałek
imbiru- ewentualnie 1 łyżeczka mielonej
kolendry (pominęłam)
Orzechy lekko zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić i odstawić, żeby zostały grube kawałki. Odstawić.Pokroić składniki pikantnej pasty i dokładnie zmiksować.Rozgrzać
olej i smażyć pastę, aż zacznie wydobywać się pikantny aromat. Dodać orzeszki, sok odciśnięty z pasty tamaryndowca,
wodę,
cukier, słodki
sos sojowy i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 3 minuty, aż sos
orzechowy stanie się głaski. Podawać w temperaturze pokojowej z satay .*Pulpę tamaryndowca można zastąpić przecierem ze zmiksowanych w równych proporcjach
suszonych moreli,
śliwek bez pestek,
daktyli i
soku z cytryny. Jedna łyżka takiego przecieru jest odpowiednikiem jednej łyżki pasty z tamaryndowca - źródło
źródło: strona RasaMalaysiaZapraszam na podsumowanie
oraz po nowe, chińskie przepisy