Wykonanie
Mam zapas dyniek od kolegi, ale pomysły na ich wykorzystanie już mi się kończą bo tylko ja ją w domu lubię. Szczerze
powiem, że z zupą muszę zrobić przerwę, ale może duszona będzie dobra? Spojrzałam na sos satay Blue Dragon z zestawu testowego, który niedawno dostałam i postanowiłam właśnie w nim podać
dynię.
składniki:kawałek dyni, jakieś 300 g po oczyszczeniu ze skóry i włókien1
szalotka1 ząbek
czosnkukilka listków
kolendry1 łyżeczka
oleju2 szczypty suszonego
chili w płatkach2 łyżki
sosu sojowego1/2 słoika sosu satay z
orzeszkami ziemnymi Blue Dragongarść
orzeszków ziemnych, niesolonychsposób przygotowania:
dynię pokroiłam na mniejsze kawałki, paseczki - można pociąć na słupki albo w kostkę, tak jak chcecie.
Szalotkę i
czosnek posiekałam. Rozgrzałam patelnię dodając
olej, zeszkliłam
cebulkę z
czosnkiem i
chili, dodałam
dynię i smażyłam jakieś 2 minuty mieszając. Podlałam ją
sosem sojowym i kilkoma łyżkami
wody, i chwilkę poddusiłam, ale nie za długo żeby pozostała jędrna. Dodałam sos satay i posiekaną
kolendrę.Sos ze słoika jest bardzo gęsty więc ja troszeczkę go rozrzedziłam
wodą, ale nie musicie tego robić. Podałam z
ryżem posypując dodatkowo podprażonymi na suchej patelni orzeszkami bo bardzo lubię jak chrupią w daniu.Sos mi smakował chociaż jak dla mnie jest odrobinę za słodki.