ßßß Cookit - przepis na CHICKEN SATAY

CHICKEN SATAY

nazwa

Wykonanie

Macie ochotę na egzotyczne szaszłyki? Bardzo ciekawa obiadowa odmiana. Choć przyznaję, że niektórym taka marynata może nie zasmakować, ale może też mieć wielu fanów. Zdecydowanie warto spróbować i się przekonać, czy to nasze smaki:)
CHICKEN SATAY
(South Beach - faza I)
składniki na 4 spore porcje:
- 4 całe nogi lub piersi kurczaka (filety obrane ze skóry) (ja użyłam 1 podwójnej piersi na 2 porcje)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łodygi trawy cytrynowej, same białe części
- 6 obranych szalotek
- 2 obrane ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 4 łyżeczki kecap manis (indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego)
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- długie wykałaczki (namoczone w wodzie przez 2h)
Mięso kurczaka pokroić w niedużą, równą kostkę (no cóż... nie wyszło mi ;). Resztę składników zmielić na pastę. Jeśli to konieczne, dodać trochę wody. Mięso marynować w paście przez 10-12 godzin. Powbijać kawałki mięsa na wykałaczki i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco z kawałkami ogórka i cebuli oraz sosem z orzeszków ziemnych.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Chicken-satay-na-Grand-Prix-Malezji.html