Wykonanie
Macie ochotę na egzotyczne szaszłyki? Bardzo ciekawa obiadowa odmiana. Choć przyznaję, że niektórym taka marynata może nie zasmakować, ale może też
mieć wielu fanów. Zdecydowanie warto spróbować i się przekonać, czy to nasze smaki:)
CHICKEN SATAY(South Beach - faza I)składniki na 4 spore porcje:- 4 całe nogi lub
piersi kurczaka (filety obrane ze skóry) (ja użyłam 1 podwójnej piersi na 2 porcje)- 1 łyżeczka mielonej
kolendry- 2 łodygi
trawy cytrynowej, same białe części- 6 obranych
szalotek- 2 obrane ząbki
czosnku- 4 łyżki
oleju- 1 łyżeczka
chili w proszku- 2 łyżeczki mielonej
kurkumy- 4 łyżeczki kecap manis (indonezyjskiego słodkiego
sosu sojowego)- 1 łyżeczka
sosu ostrygowego- długie wykałaczki (namoczone w wodzie przez 2h)
Mięso kurczaka pokroić w niedużą, równą kostkę (no cóż... nie wyszło mi ;). Resztę składników zmielić na pastę. Jeśli to konieczne, dodać trochę
wody.
Mięso marynować w paście przez 10-12 godzin. Powbijać kawałki
mięsa na wykałaczki i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco z kawałkami
ogórka i
cebuli oraz sosem z
orzeszków ziemnych.