Wykonanie
Przeglądając ostatnio książkę " Kuchnia indyjska " zauważyłam przepis na
kalafiora i przypomniałam sobie o podobnej potrawie, którą zrobiłam już jakiś czas temu (z przepisu podpatrzonego u Smakoterapii, z małymi zmianami).
Kalafior jest zupełnie inaczej przyrządzony, niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni (z
bułką tartą), wychodzi lekko pikantny i mocno aromatyczny. Może być przygotowany jako dodatek do obiadu lub sam, jako przekąska.
Kalafior dobrze komponuje się z różnymi
przyprawami, można je zmieniać według upodobań i dodawać te, które lubicie.1 duży
kalafior1 ząbek
czosnku (jeśli ktoś lubi, można 2)1/2 łyżeczki
curry*1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżka zmielonych nasion
kolendry2-3 łyżki sosu
chili słodko-pikantnego* (lub odrobina
płatków chili)1 pęczek zielonej
pietruszkisos sojowy* (lub
sól) do smaku3-4 łyżki
oleju do smażenia
Kalafior ugotować al dente.W międzyczasie, na rozgrzany tłuszcz wrzucić przeciśnięty rzez praskę
czosnek, a po chwili dodać wszystkie
sypkie przyprawy.Zmniejszyć ogień i przez 2-3 minuty mieszać zawartość patelni.Następnie dodać sos
chili,
sos sojowy, podgotowanego
kalafiora oraz pokrojoną
natkę pietruszki.Wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać.* Osoby uczulone na gluten, powinny sprawdzić skład
curry, a w przypadku
sosów najbezpieczniej użyć podanych zamienników.