ßßß Cookit - przepis na Kalafior z patelni po azjatycku (zamiast bułki tartej)

Kalafior z patelni po azjatycku (zamiast bułki tartej)

nazwa

Wykonanie

Przeglądając ostatnio książkę " Kuchnia indyjska " zauważyłam przepis na kalafiora i przypomniałam sobie o podobnej potrawie, którą zrobiłam już jakiś czas temu (z przepisu podpatrzonego u Smakoterapii, z małymi zmianami).
Kalafior jest zupełnie inaczej przyrządzony, niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni (z bułką tartą), wychodzi lekko pikantny i mocno aromatyczny. Może być przygotowany jako dodatek do obiadu lub sam, jako przekąska. Kalafior dobrze komponuje się z różnymi przyprawami, można je zmieniać według upodobań i dodawać te, które lubicie.
1 duży kalafior
1 ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi, można 2)
1/2 łyżeczki curry*
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka zmielonych nasion kolendry
2-3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego* (lub odrobina płatków chili)
1 pęczek zielonej pietruszki
sos sojowy* (lub sól) do smaku
3-4 łyżki oleju do smażenia
Kalafior ugotować al dente.
W międzyczasie, na rozgrzany tłuszcz wrzucić przeciśnięty rzez praskę czosnek, a po chwili dodać wszystkie sypkie przyprawy.
Zmniejszyć ogień i przez 2-3 minuty mieszać zawartość patelni.
Następnie dodać sos chili, sos sojowy, podgotowanego kalafiora oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać.
* Osoby uczulone na gluten, powinny sprawdzić skład curry, a w przypadku sosów najbezpieczniej użyć podanych zamienników.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/07/kalafior-z-patelni-po-azjatycku-zamiast.html