Znów mamy lato w lipcu. Nie bardzo chce mi się gotować, szkoda pięknej pogody na stanie w kuchni. Z pomocą przyszedł mi wok. Dzięki niemu przyrządzam bardzo szybkie i smaczne potrawy takie jak szpinak po chińsku, z trawą cytrynową i orzeszkami ziemnymi.Składniki dla 2 osób:pęczek świeżego szpinaku2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych1 pęd trawy cytrynowej1 duży ząbek czosnku2 łyżki ciemnego sosu sojowegoolej roślinny odporny na wysoką temperaturęsólSzpinak umyć, usunąć łodyżki i osączyć z wody. Trawę cytrynową obrać z zewnętrznych liści i posiekać na drobne talarki. Czosnek rozgnieść lub posiekać. Woka mocno rozgrzać, zmniejszyć płomień, wlać 2 łyżki oleju, wrzucić orzeszki, trawę cytrynową i czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać szpinak i szczyptę soli, smażyć 2-3 minuty aż zwiędnie i straci objętość. Dodać sos sojowy i smażyć następne 3 minuty. Po tym czasie szpinak jest gotowy, podawać na gorąco.