Wykonanie
Teoretycznie ten sos powinno się robić na parze i w tradycyjnej wersji podobno bywa kapryśny. Dlatego zdecydowałam się na szybką i bardzo prostą wersję, z wykorzystaniem blendera. Przygotowanie zajęło mi 5 minut, dosłownie :)Nie przejmujcie się, jeśli uznacie, że
sos jest w smaku trochę nijaki. Jego walory smakowe można docenić dopiero, kiedy stanie się dodatkiem. Fantastycznie łączy się z
rybą,
jajkami (np. w Eggs bennedict) czy świeżymi warzywami. Jak tylko zacznie się sezon, zamierzam spróbować ze
szparagami :) Świetnie też się komponuje ze świeżymi
ziołami. A jakby Wam się znudził, wystarczy dodać trochę
soli i
śmietany lub
jogurtu i
majonez gotowy :)
SOS HOLENDERSKIskładniki na ok. 300ml sosu:- 3
żółtka- 1/4 łyżeczki
musztardy Dijon (dała całą łyżeczkę)- 1 łyżka soku wyciśniętego z
cytryny- kilka kropli
ostrego sosu typu Tabasco™- 1/2 szkl
masłaMasło włożyć do rondelka i rozpuścić. W tym czasie pozostałe składniki umieścić w pojemniku blendera. Zamknąć pokrywkę i miksować całość kilka sekund. Gdy
masło się rozpuści, włączyć blender na najwyższe obroty i nie przerywając miksowania, wlewać
masło cieniutką strużką. Sos szybko stanie się dość gęsty, ale puszysty. P odawać na ciepło.Do momentu serwowania, pojemnik z sosem najlepiej trzymać w misce z gorącą
wodą.źródło: strona allrecipes