ßßß Cookit - przepis na Sos holenderski (blender style)

Sos holenderski (blender style)

nazwa

Wykonanie

Teoretycznie ten sos powinno się robić na parze i w tradycyjnej wersji podobno bywa kapryśny. Dlatego zdecydowałam się na szybką i bardzo prostą wersję, z wykorzystaniem blendera. Przygotowanie zajęło mi 5 minut, dosłownie :)
Nie przejmujcie się, jeśli uznacie, że sos jest w smaku trochę nijaki. Jego walory smakowe można docenić dopiero, kiedy stanie się dodatkiem. Fantastycznie łączy się z rybą, jajkami (np. w Eggs bennedict) czy świeżymi warzywami. Jak tylko zacznie się sezon, zamierzam spróbować ze szparagami :) Świetnie też się komponuje ze świeżymi ziołami. A jakby Wam się znudził, wystarczy dodać trochę soli i śmietany lub jogurtu i majonez gotowy :)
SOS HOLENDERSKI
składniki na ok. 300ml sosu:
- 3 żółtka
- 1/4 łyżeczki musztardy Dijon (dała całą łyżeczkę)
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- kilka kropli ostrego sosu typu Tabasco™
- 1/2 szkl masła
Masło włożyć do rondelka i rozpuścić. W tym czasie pozostałe składniki umieścić w pojemniku blendera. Zamknąć pokrywkę i miksować całość kilka sekund. Gdy masło się rozpuści, włączyć blender na najwyższe obroty i nie przerywając miksowania, wlewać masło cieniutką strużką. Sos szybko stanie się dość gęsty, ale puszysty. P odawać na ciepło.
Do momentu serwowania, pojemnik z sosem najlepiej trzymać w misce z gorącą wodą.
źródło: strona allrecipes
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Sos-holenderski-blender-style.html