Wykonanie
Postanowiłam zrobić tartę
cytrynową. Na początek padło na wersje z kremem w stylu lemon
curd. Chyba dałam trosze za dużo kremu, albo za krótko chłodziłam przed podaniem bo za pierwszym razem krem był troszkę niestabilny (nie spłynął mi z tarty, ale lekko przechylił się w dół). Następnego dnia, po całej nocy w lodówce nie było już tego problemu.Wpis dedykujemy naszej wiernej czytelniczce Adze, której wpis na jednym z forów internetowych zmotywował nas, aby w końcu upiec tartę
cytrynową :)Składniki na kruchy spód:250 g
mąki pszennej125 g
masła, schłodzonego1
jajko2 łyżki
cukru pudru1 - 2 łyżki zimnej
wodySkładniki na krem
cytrynowy:2 duże
jajka4
żółtka220 g drobnego
cukru do wypieków120 g
masłaskórka i sok z 1 dużej
cytrynyWszystkie składniki ciasta włożyć do robota kuchennego i zagnieść ciasto na wysokich obrotach. Owinąć folią i schładzać w lodówce ok. godziny. Formę do tarty, nasmarować
masłem i wylepić
ciastem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć go
ryżem lub
fasolą. Wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier, piec kolejne 15 - 20 minut.Przygotowac krem (mozna to zrobić dzień wcześniej). W szklanej misce wymieszać
jajka,
żółtka i
cukier aż do całkowitego połączenia składników.. Dodać skórkę i
sok z cytryny. W większym garnku zagotować odrobinę
wody (uwaga, dobrać garnek tak żeby dało się na nim postawić miskę). Do pozostałych składników kremu dodać
masło (nie trzeba go roztapiać, roztopi się w podgrzanym kremie) i postawić miskę na garnku z wrzątkiem, podgrzewać przez około 10-12 minut cały czas mieszając. Krem musi wyraźnie zgęstnieć i uzyskać jednolitą, gładką konsystencję.
Woda pod nim ma cały czas wrzeć. Gotowy krem przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni kremu) i wystudzić, schłodzić w lodówce.Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem
cytrynowy, wyrównać. Przechowywać w lodówce, najlepiej podać następnego dnia.Wpis inspirowany przepisem z serwisu moje wypieki.