Wykonanie
składniki:200ml letniej
wody75gr
cukru10gr
suszonych drożdży4
żółtka2
jajkasok z jednej
cytryny60dkg
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli20dkg
masłapuszka masy kajmakowej
cukier puder do posypaniawykonanie:W miseczce zmieszaj letnią
wodę z łyżką
cukru,następnie wsyp
drożdże i odstaw na 5min do spienienia.Do dużej miski wlej rozpuszczone w wodzie
drożdże,dodaj pozostały
cukier,
jajka żółtka i
sok z cytryny.następnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.Pomału wsypuj 45dkg
mąki oraz
sól i miksuj,aż do uzyskania gładkiej masy.Pomału dodawaj
masło na przemian z resztą
mąki, ciągle miksując.Ciasto ma być miękkie.Wyciągamy je na oprószony
mąką blat i wyrabiamy około 5 min.Wkładamy z powrotem do miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 min.Natłuszczamy dwie formy o średnicy około 20cm.Wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy na pół.Na oprószonym
mąką blacie rozwałkuj jedną porcję ciasta na prostokąt.Następnie rozsmaruj połowę masy kajmakowej,pozostawiając 2,5cm odstęp od brzegu.
Zwiń ciasno prostokąt, jak rolkę ,tak aby powstał wałek.To samo robimy z drugą porcją ciasta.Wałek układamy w formie ,łącząc końce.Przykryj ściereczką i odstaw na 40min w ciepłe miejsce.Rozgrzej piekarnik do 180stopni i piecz około 35min.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :-)