Wykonanie
No i cóż ja mam napisać. Wiem!Dzisiaj o relacjach damsko-męskich :) czyli dlaczego ja uwielbiam
wanilię, a on
cytrynę.Wiele jest takich smaków, które nas różnią jednak połączone stanowią doskonałe małżeństwo. Tak jest i w tym wypadku!
CYTRYNA - on uwielbia jej kwaśny smak, pasuje mu do wszystkiego. Zgadam się, że jest nie zastąpiona w kuchni jednak mam w stosunku co do niej pewne ograniczenia:) Lubię ją jednak zjeść całej bym nie potrafiła.
WANILIA - nie wyobrażam sobie bez niej kremów, ciast, deserów. Ma nawet specjalne miejsce w lodówce. Odpoczywa sobie w drewnianym pudełeczku - prosto z Madagaskaru (jest najlepsza). Oj mogłabym wymieniać jej zalety. On uważa, że przesadzam z jej ilością wszędzie! Męczy go jej aromat! - nie rozumiem, no ale....Abyśmy razem mogli się cieszyć naszymi ulubionymi
smakami powstał cudowny krem
cytrynowo-
waniliowy.Pasuje do rożnych deserów i ciast. Ja podałam go do
bezy i do deseru o którym już niebawem.Zapraszam:)
Składniki:4
żółtkasok z jednej
cytrynyskórka strata z 2
cytryn1 szklanka
cukru60 g
masła2 łyżki
skrobii kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)150 ml
wodyziarenka z 1
laski waniliiPrzygotowanie:1.
Skrobię kukurydzianą wymieszaj w
wodą w rondelku.2. Dodaj
żółtka, skórkę i
sok z cytryny, ziarenka z
laski wanilii,
masło pokrojone w kostkę i
cukier.3. Mieszaj wszystko na średnim ogniu do momentu kiedy krem zgęstnieje.Krem można przetrzymywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego:)