Wykonanie
Syrop z mniszka ma właściwości lecznicze i podobno dobrze
mieć go zimą w spiżarni. Ja, choć zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy - zapewniam, że w czerwcu,
mieć go trzeba... :) Pierwsze
truskawki maczane w
syropie smakują nieziemsko, przebiły nawet te z
cukrem i
śmietaną, którymi zajadałam się wczesnym latem od 25 lat. ;) Dobrze sprawdza się też we wszystkich zimnych koktajlach czy lemoniadach. Polecam!
350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)litr
wody2
cytrynyziarenka z
laski waniliikilogram
cukruKwiatki rozłożyć na białej powierzchni (kartce czy ściereczce), aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać
wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte
cytryny i odstawić na 24 godziny.Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać
cukier i
wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.Smacznego!
***