ßßß Cookit - przepis na Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

nazwa

Wykonanie

Syrop z mniszka ma właściwości lecznicze i podobno dobrze mieć go zimą w spiżarni. Ja, choć zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy - zapewniam, że w czerwcu, mieć go trzeba... :) Pierwsze truskawki maczane w syropie smakują nieziemsko, przebiły nawet te z cukrem i śmietaną, którymi zajadałam się wczesnym latem od 25 lat. ;) Dobrze sprawdza się też we wszystkich zimnych koktajlach czy lemoniadach. Polecam!
350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)
litr wody
2 cytryny
ziarenka z laski wanilii
kilogram cukru
Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni (kartce czy ściereczce), aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny i odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/05/Syrop-z-mniszka-lekarskiego.html