Wykonanie
Wszystkim wiadomo jakim był cesarz rzymski Neron - był człowiekiem okrutnym. Natomiast mało kto wie ,że był wielbicielem potraw z
pora. Właśnie Neron przyczynił się do rozpowszechnienia uprawy tego warzywa.
Por ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje krem z
żółtek i
musztardy gruboziarnistej oraz
zielonego pieprzu.
4 szt.
por2
pomidory1
cytryna-sok1
żółtko1 łyżka
wody1 łyżeczka
musztardy Dijon2 łyżeczki
masła1 łyżka
bazylii posiekane1 łyżeczka
oliwki1 łyżeczka
zielony pieprzsól morska,
pieprz białyPory kupujemy świeże i niezbyt grube .Białe kawałki
pora obrać ,gotować około 20 min z łyżeczką
masła i
sokiem z cytryny. Uważać by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły.
Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki
bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami
oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić
solą morską i
białym pieprzem.
Żółtko ubić z niewielką ilością
wody na krem, ostrożnie na małym ogniu lub łaźni
wodnej. Na końcu dodać
musztardę ,delikatnie wymieszać.Kawałki
pora odcedzić, posmarować
masłem.Na środku talerza ułożyć masę
pomidorową, na niej kąski
pora ,polać wokół kremem
musztardowym i posypać ziarnami
zielonego pieprzu.Ci, którzy spróbują tego wspaniałego dania, na pewno poszerzą
krąg wielbicieli dań z
pora.