ßßß Cookit - przepis na GRILLOWANA CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA

GRILLOWANA CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA

nazwa

Wykonanie

Nie pokazywałam Wam jeszcze mojego pierwszego obiadu na diecie. Akurat dobrze się złożyło, bo kilka dni wcześniej zrobiliśmy grilla i zamarynowałam kilka piersi z kurczaka. Dwie zostały, więc je razem z marynatą zamroziłam. Wystarczyło je rozmrozić, usmażyć i zrobić dodatki. Ekspresowy, bardzo smaczny obiad :)
Sama pierś kurczaka była soczysta z wyraźnym posmakiem cytryny i pozostałych przypraw. Już ją kiedyś robiłam i chętnie do niej wracam latem. Grillowana karkówka w tej marynacie też wychodzi bardzo fajna :) Tylko już nie dietetyczna ;)
(Dukan - Faza I; South Beach - Faza I)
składniki na 4 duże porcje:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 2,5 szkl letniej wody
- 1 łyżeczka słodziku
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 duże cytryny
- 5 ząbków czosnku (tym razem pominęłam)
- 1 duża cebula
- suszone zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- świeżo zmielony czarny pieprz
Cytrynę i cebulę pokroić w plastry. Połowę ułożyć na dnie naczynia, w którym mięso będzie się marynowało (u mnie duże, prostokątne, zamykane, plastikowe pudełko). Na dnie ułożyć połowę plastrów.
Mięso oczyścić, ułożyć w naczyniu. Przykryć pozostałą cebulą i cytrynami.
W dużej misce wymieszać letnią wodę z przyprawami. Gdy częściowo się rozpuszczą, zalać nimi zawartość miski.
Zamknąć i wstawić do lodówki na noc. Teoretycznie wystarczy 1-1,5h, ale dopiero po nocy w lodówce czuć ten charakterystyczny posmak cytryny i mięso jest odpowiednio soczyste.
Grillować mięso bez kawałków cytryny i cebuli, wyjmując bezpośrednio z marynaty na średnio rozgrzany ruszt.
Ciepłym dodatkiem do mojego kurczaka były smażone pieczarki z cebulką, papryką i tymiankiem
Surówka natomiast składała się z sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, ogórka, szczypiorku i kiełków (wyszło jej trochę więcej i resztkę zjadłam następnego dnia na śniadanie z twarożkiem z łososiem)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/07/Grillowana-cytrynowa-piers-z-kurczaka.html