Wykonanie
Zawzięcie oglądam ostatnio kuchnia.tv i wypatruję pyszności, które nie wymagają użycia miksera (teraz, kiedy nie jestem w jego posiadaniu, dotarło do mnie, że używają go w 3/4 przepisów :[ ). Obejrzałam odcinek Słodkiego
Drania i po prostu musiałam zrobić te racuchy. Nie żałuję ani trochę, bo zrobiłam je bardzo szybko i były pyszne :) Mimo lekkiego przypalenia ;)
składniki:- ¾ szklanki
mąki- 2 duże kwaśne
jabłka- ¾ opakowania
sera ricotta- 1 łyżka
miodu- 1 łyżka miazgi migdałowej- 4
jajka- szczypta
gałki muszkatołowej- szczypta
cynamonu- 1/2 łyżeczki
soli- tłuszcz do smażenia-
cukier puderJabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne
jabłka.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wymieszać z
jabłkami,
serem,
miodem,
mąką i
migdałami, posolić i przyprawić do smaku
cynamonem i
gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Dodać pianę z
białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie “oklapła” przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na
oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać
cukrem pudrem.
źródło: kuchnia.tv -> Słodki Drań 2