Żeby odpocząć trochę od mięsa proponuję racuszki z ricotty z jabłkami. Puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Najlepsze na ciepło.Składniki:40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek20 dag sera ricotta1 łyżka miodu1 łyżka posiekanych migdałów4 jajkaszczypta gałki muszkatołowejszczypta cynamonu1/2 łyżeczki solitłuszcz do smażeniacukier puder do posypaniaŻółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem i miodem, posolić, przyprawić do smaku gałką i cynamonem. Dodać pianę z białek. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.W przepisie nie ma mąki, gdyby się jedank zdarzyło tak, że racuszki nie chcą się odkleić od patelni można dodać 2 łyżki mąki.Smacznego:)