ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami i ricottą

Racuchy z jabłkami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Żeby odpocząć trochę od mięsa proponuję racuszki z ricotty z jabłkami. Puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Najlepsze na ciepło.
Składniki:
40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek
20 dag sera ricotta
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanych migdałów
4 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem i miodem, posolić, przyprawić do smaku gałką i cynamonem. Dodać pianę z białek. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
W przepisie nie ma mąki, gdyby się jedank zdarzyło tak, że racuszki nie chcą się odkleić od patelni można dodać 2 łyżki mąki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/01/Racuchy-z-jablkami-i-ricotta.html