Wykonanie
Pogoda i mniejsza ilość czasu ani trochę nie zachęca mnie do gotowania i eksperymentowania. Raczej "odgrzewam" stare przepisy. Niestety często nawet nie chce mi się robić zdjęć, albo kompletnie nie wychodzą, jak na złość. Ale tym razem w miarę się udały :) Dlatego chciałam Wam przypomnieć racuchy z
jabłkami, które robiłam niewiele po przeprowadzce do studenckiego mieszkania, zanim jeszcze miałam mikser :) Tym razem zrobiłam trochę zdrowszą wersję, pełnoziarnistą i smażyłam je bez tłuszczu na patelni GreenPan. Nie były już takie chrupiące na brzegach, ale i tak były bardzo smaczne :)
składniki na 4 porcje:- 3/4 szkl
mąki pełnoziarnistej- 2 duże
jabłka (u nas słodkie)- 4
jajka- 3/4 opakowania
sera ricotta- 1 łyżka
miodu- 1 łyżka mielonych
migdałów- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/2 łyżeczki
soli- ew. tłuszcz do smażenia-
cukier puder do posypania
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne
jabłka.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wymieszać z
jabłkami,
serem,
miodem,
mąką i
migdałami, posolić i przyprawić do smaku
cynamonem. Delikatnie dodać pianę z
białek. Racuchy smażyć na
oleju lub suchej patelni. Osączyć z ewentualnego tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać
cukrem pudrem.