Wykonanie
Share the post "Placuszki z
jabłkami i
ricottą / Apple and
ricotta pancakes"Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne placuszki z
ricottą i
jabłkami, z dodatkiem
miodu i
cynamonu. Idealne śniadanie na jesienny poranek, tym bardziej, że robi się je dosłownie w kilka chwil. Podałam je posypane
cukrem pudrem i wszyscy byli zachwyceni. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:4
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie200 g
mąki400 g
jabłek, obranych i startych na tarce na grubych oczkach1 szklanka
ricotty lub
serka śmietankowego2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
solicukier puder do posypania
olej do smażeniaPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj dokładnie
żółtka,
jabłka, przesianą
mąkę,
ricottę,
miód,
gałkę muszkatołową i
cynamon.
Białka ubij z
solą na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszaj do masy
jabłkowej.Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z odrobiną
oleju i wyłóż po dużej łyżce masy formując placuszki. Smaż do zarumienienia, przełóż na drugą stronę i także smaż do zarumienienia, po czym przełóż na talerz. Powtarzaj do wykończenia masy.Posyp placuszki
cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!
English versionApple and
ricotta pancakes(4 servings)Ingredients:4 eggs, whites and yolks separately200 g
flour400 g apples, peeled and grated1 cup
ricotta or cream cheese2 tablespoons honey1/2 teaspoon ground nutmeg1/2 teaspoon ground cinnamon1/2 teaspoon saltpowdered sugar for dustingoil for fryingPreparation:In a medium bowl, mix the egg yolks, apples, sieved
flour,
ricotta, honey, nutmeg and cinnamon.Beat egg whites with salt until stiff peaks, then gently stir into the apple batter.Preheat a large skillet with a little oil over medium heat and add large spoon of batter forming pancake shape. Fry until golden brown then flip and cook until browned. Transfer to a
plate and repeat with the rest of the batter.Sprinkle with powdered sugar and
serve.Enjoy!
Share the post "Placuszki z
jabłkami i
ricottą / Apple and
ricotta pancakes"