ßßß Cookit - przepis na Ricotta hotcakes

Ricotta hotcakes

nazwa

Wykonanie

Przepis Nigelli, ja ściągnęłam go od Dorotuś . Niestety zapasy jeżyn i malin już się skończyły, więc zjedliśmy je z cukrem pudrem, skropione sokiem z limonki. Latem, myślę, że z początkiem sezonu truskawkowego, przewiduję częste powtórki. :)
250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 duże jajka, osobno białka i żółtka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
można dodatkowo posłodzić (ja ubiłam białka z dwoma łyżkami cukru)
Ricottę, mleko, cukier i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać olej i wymieszać. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć z obu stron, do zarumienienia. Podawać z owocami i/lub syropem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/04/Ricotta-hotcakes.html