Wykonanie
Przepis Nigelli, ja ściągnęłam go od Dorotuś . Niestety zapasy
jeżyn i
malin już się skończyły, więc zjedliśmy je z
cukrem pudrem, skropione
sokiem z limonki. Latem, myślę, że z początkiem sezonu
truskawkowego, przewiduję częste powtórki. :)
250 g
serka ricotta125 ml
mleka2 duże
jajka, osobno
białka i
żółtka100 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
olejumożna dodatkowo posłodzić (ja ubiłam
białka z dwoma łyżkami
cukru)
Ricottę,
mleko,
cukier i
żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać
olej i wymieszać. Dosypać
mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z
białek i wymieszać.Na patelni rozgrzać
olej (niedużo) i nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć z obu stron, do zarumienienia. Podawać z
owocami i/lub
syropem.Smacznego!