Wykonanie
Dziś mój Tatuś ma urodziny! Nie
powiem które, ale już raczej z tych poważniejszych. Choć jak na niego czasem patrzę, albo go słucham, to mam poważne wątpliwości, czy w metryce czegoś nie pomylili... Bibulek (nienawidzi, jak się tak do niego
mówi, ale ja uważam, że to słodkie!) ma ogromne poczucie humoru, dystans do siebie i świata, potrafi na wszystko spojrzeć z odpowiedniej perspektywy, a jego ironiczne komentarze do otaczającej nas rzeczywistości czy powiedzonka podsumowujące pewne wydarzenia, doprowadzają mnie nie tylko do łez ze śmiechu, ale także zastanowienia się nad
pewnymi rzeczami. Bardzo się cieszę, że akurat taki Tata mi się trafił.Wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim dużo, dużo zdrowia i pozytywnego nastawienia!Coś specjalnie dla niego pewnie upiekę, jak już
będę w domu (jeszcze tylko kilka dni!), dziś za to zaprezentuję Wam muffiny. W oryginale są
cytrynowe, i takie też miały być tym razem, ale okazało się, że w lodówce
jogurtu naturalnego brak. Trzeba było posiłkować się
truskawkowym. Paczka mrożonych
truskawek puściła mi oczko z zamrażarki, więc wyjęłam kilka, żeby moje maleństwa miały jeszcze wyraźniejszy smak. I wiecie co? Są pyszne! Delikatne, mięciutkie,
owocowe. Nie zapychają, a na ciepło są obłędne! I choć nie wyglądają zbyt pięknie, bo środki nieco się zapadły (przez
truskawki w środku), to smakują tak dobrze, że wygląd przestaje
mieć znaczenie. Polecam, nie tylko z okazji urodzin.Oryginał jeszcze z pewnością przygotuję (robiłam już dwa
razy, ale jakoś nie udało się ich uwiecznić), bo też jest wyśmienity. Znaleziony w Den store dessert & bagebog, jest świetną bazą do wszelakich kombinacji. Muffiny na
jogurcie, moim zdaniem, są o niebo lepsze od tych na
mleku (choć też nie zawsze...), więc warto je wypróbować z ulubionymi dodatkami.Muffiny
jogurtowo-
truskawkoweSkładniki:(na 10 sztuk)suche:225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
kardamonumokre:120 g płynnego
miodu1
jajko300 ml
jogurtu truskawkowego2 łyżeczki ekstraktu z
pomarańczy70 ml
olejudodatkowo:10
truskawekMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wymieszać z
solą i
kardamonem.W drugiej misce ubić
jajko z
miodem. Dodać
jogurt i ekstrakt, wymieszać. Wlać
olej, połączyć.Wlać masę
jogurtową do
mąki, wymieszać tylko do połączenia składników.Po łyżce nakładać masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą wcisnąć
truskawkę, zalać resztą ciasta.Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!
Powoli zaczynam myśleć o pakowaniu, co lekko mnie (jak zwykle) przeraża. Niby tylko dwa tygodnie, ale przez zagadkę, jaką jest pogoda, muszę zabrać naprawdę sporo ubrań. Na szczęście jest na to wszystko miejsce! Mam tylko nadzieję, że Mama wpuści mnie do domu z zapakowanymi na maksa walizkami...