Wykonanie
Chyba zacznę wierzyć w cuda, tudzież moc narzekania. Co post zrzędziłam, że pogoda paskudna, i jeszcze bezczelnie zazdrościłam Polakom upałów. I co? Słonko postanowiło pokazać, co potrafi. Cieplutko, przyjemnie, lekki wiaterek, no ideał! Znając życie, długo to nie potrwa, ale... Cieszę się ogromnie. Od razu chce się żyć!W mojej kuchni aktualnie królują
truskawki z
rabarbarem. To chyba najpopularniejsze połączenie początku lata - kwaśne łodygi i słodkie, soczyste kuleczki... Nie można mu się oprzeć, i nawet ci, którzy za
rabarbarem nie przepadają, w takim duecie zjadają go z ochotą. Tym razem tę magiczną parę zamknęłam w serniku - tego, co wyszło, nie da się opisać słowami... Ale spróbuję, żeby jeszcze bardziej Was zachęcić: chrupiący,
ciasteczkowy spód, rozpływająca się w buzi, delikatna masa rabarbarowa, obłędnie kremowa warstwa sernikowa z tonką, a całość pod puszystym, intensywnie
truskawkowym musem. Podawajcie koniecznie ze świeżymi
truskawkami! Wygląda pięknie, a smakiem wprost zachwyca. C. nie mógł przestać jeść, a wiecie przecież dobrze, że dla niego serniki to tylko na zimno. Do pieczonych podchodzi ostrożnie, choć coraz częściej udaje mi się go do nich przekonać. Tym razem wystarczyła jedna łyżeczka, żeby przepadł.Jeśli nie macie tonki, możecie zastąpić ją
wanilią. Taki zresztą był mój pierwotny
plan, ale kiedy w oko wpadła mi tonka, nie mogłam się powstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale
wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale.
Składniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:115 g
ciastek digestive45 g
masłamasa serowa:325 g
serka mascarpone450 g
serka kremowego155 g
cukru4
jajka300 g
rabarbaru1 ziarno tonkimus:300 g
truskawek300 ml
śmietany kremówki (38%)3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki zimnej
wody50 g
cukrudodatkowo:5
truskawekCiastka na spód pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym
masłem. Dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia.Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Przestudzić.
Rabarbar pokroić, zagotować z
cukrem. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko.
Serek kremowy,
mascarpone, pozostały
cukier i
jajka zmiksować na gładką masę. Podzielić ją na pół. Do połowy dodać mus
rabarbarowy, do drugiej części - startą tonkę. Wymieszać.Na spód wyłożyć masę
rabarbarową, na wierzch tą z tonką.Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę.Wystudzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Truskawki odszypułkować, zmiksować blenderem na gładką masę. Połowę
truskawek podgrzać, dodać
żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Wymieszać z pozostałymi
truskawkami, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą
truskawkową.Wyłożyć mus na wierzch ciasta, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Udekorować połówkami
truskawek.Smacznego!
Bardzo spodobało mi się pieczenie serników
owocowych. Do tej
pory przygotowywałam tylko takie z całymi
owocami, a okazuje się, że dodanie musu z
owoców do masy serowej to naprawdę doskonały pomysł. Po
rabarbarowym sezonie z pewnością sięgnę po kolejne dary lata...