Wykonanie
Uwielbiam
truskawki i uwielbiam serniki na zimno.Właśnie takie połączenie
sera i
truskawek jest pyszne. Wprawdzie sezon
truskawkowy w pełni więc trzeba wykorzystać te pyszne
owoce na maksa.Serniczek wyszedł bardzo pyszny,lekki i nie słodki, taki jak lubię. Myślę że może sobie na niego pozwolić osoba będąca na diecie. Polecam mój rewelacyjny przepis.
SKŁADNIKI : na tortownicę1 kg
sera wiaderkowego ,użyłam Pilos z Lidla2
cukry waniliowe4
jajka1 szklanka
cukru3 łyżki
żelatyny ,namoczone w 3/4 szklanki gorącej
wody (możemy je namoczyć osobno,w
trzech naczyniach,każdą w 1/4 szklanki
wody)1
galaretka truskawkowa,rozpuszczona w szklance gorącej
wody60-70 dkg
truskawek1 (150-200 g ) opakowanie
ciastek owsianych2 łyżki
masłaPRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy w dużej misce na sztywno,powoli wsypujemy 3/4 szklanki
cukru i
cukry waniliowe,ciągle ubijamy,następnie wlewamy
żółtka i dalej ubijając dodajemy
ser.Masę
serową dzielimy na dwie porcje,jedną troszkę większą i drugą troszkę mniejsza do której dodamy
truskawki.
Truskawki oczyszczamy,myjemy i mielimy z pozostałym
cukrem blenderem,
truskawki dzielimy na dwie porcje,jedną dodajemy do mniejszej porcji masy serowej i dokładnie mieszamy.
Ciastka kruszymy i ubijamy tłuczkiem z
masłem,aż składniki się połączą.Tortownicę wykładamy folią spożywczą,na dno rozkładamy masę z
ciastek,dokładnie ją wyrównujemy i dociskamy.Do pierwszej masy serowej wlewamy 1 łyżkę
żelatyny namoczoną w 1/4 szklanki
wody,dokładnie mieszamy i wylewamy
ser do przygotowanej tortownicy.Odkładamy do lodówki na 30-40 minut.Ja włożyłam sernik do zamrażarki na 15 minut,
ser szybciej zastyga i zyskujemy więcej czasu.Do drugiej masy
serowo-truskawkowej dodajemy również łyżkę rozrobionej
żelatyny,mieszamy,następnie wylewamy na zastygnięta już masę
serową,odkładamy do zamrażarki na 15 minut.Pozostałe,zmielone
truskawki mieszamy z
galaretką i jedną łyżką
żelatyny namoczoną w 1/4 szklanki
wody.Masę
truskawkową wylewamy na zastygniętą masę
serowo-
truskawkową.Wszystko chłodzimy aż sernik zastygnie,najlepiej zostawić go na noc w lodówce.Sernik dekorujemy kawałkami
truskawek i listkami
mięty.Podajemy schłodzony.Ciasto jest bardzo pyszne,życzę smacznego.