ßßß Cookit - przepis na TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam truskawki i uwielbiam serniki na zimno.Właśnie takie połączenie sera i truskawek jest pyszne. Wprawdzie sezon truskawkowy w pełni więc trzeba wykorzystać te pyszne owoce na maksa.Serniczek wyszedł bardzo pyszny,lekki i nie słodki, taki jak lubię. Myślę że może sobie na niego pozwolić osoba będąca na diecie. Polecam mój rewelacyjny przepis.
SKŁADNIKI : na tortownicę
1 kg sera wiaderkowego ,użyłam Pilos z Lidla
2 cukry waniliowe
4 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki żelatyny ,namoczone w 3/4 szklanki gorącej wody (możemy je namoczyć osobno,w trzech naczyniach,każdą w 1/4 szklanki wody)
1 galaretka truskawkowa,rozpuszczona w szklance gorącej wody
60-70 dkg truskawek
1 (150-200 g ) opakowanie ciastek owsianych
2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy w dużej misce na sztywno,powoli wsypujemy 3/4 szklanki cukru i cukry waniliowe,ciągle ubijamy,następnie wlewamy żółtka i dalej ubijając dodajemy ser.Masę serową dzielimy na dwie porcje,jedną troszkę większą i drugą troszkę mniejsza do której dodamy truskawki.
Truskawki oczyszczamy,myjemy i mielimy z pozostałym cukrem blenderem,truskawki dzielimy na dwie porcje,jedną dodajemy do mniejszej porcji masy serowej i dokładnie mieszamy.
Ciastka kruszymy i ubijamy tłuczkiem z masłem,aż składniki się połączą.Tortownicę wykładamy folią spożywczą,na dno rozkładamy masę z ciastek,dokładnie ją wyrównujemy i dociskamy.
Do pierwszej masy serowej wlewamy 1 łyżkę żelatyny namoczoną w 1/4 szklanki wody,dokładnie mieszamy i wylewamy ser do przygotowanej tortownicy.Odkładamy do lodówki na 30-40 minut.Ja włożyłam sernik do zamrażarki na 15 minut,ser szybciej zastyga i zyskujemy więcej czasu.
Do drugiej masy serowo-truskawkowej dodajemy również łyżkę rozrobionej żelatyny,mieszamy,następnie wylewamy na zastygnięta już masę serową,odkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Pozostałe,zmielone truskawki mieszamy z galaretką i jedną łyżką żelatyny namoczoną w 1/4 szklanki wody.
Masę truskawkową wylewamy na zastygniętą masę serowo-truskawkową.
Wszystko chłodzimy aż sernik zastygnie,najlepiej zostawić go na noc w lodówce.
Sernik dekorujemy kawałkami truskawek i listkami mięty.Podajemy schłodzony.Ciasto jest bardzo pyszne,życzę smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/06/truskawkowy-sernik-na-zimno.html