ßßß Cookit - przepis na Deser. Na zimno. Jogurtowiec z jagodami i galaretką.

Deser. Na zimno. Jogurtowiec z jagodami i galaretką.

nazwa

Wykonanie

Podczas upalnych dni nie mam ochoty włączać piekarnika żeby upiec ciasto. Ale żeby zrobić pyszny deser nie trzeba przecież piec ! Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki - po prostu pyszny ! Spróbujcie koniecznie !
Pozostańmy w niebieskiej atmosferze. Może skusicie się na zimny deser sernikowy Baba Blue ?
czas przygotowania : ok. 30 minut + etapy schładzania
składniki :
SPÓD - 200 g kruchych ciasteczek owsianych z orzechami
60 g masła
MASA JOGURTOWA - 250 g borówki czernicy/czarnych jagód
2 bardzo świeże jajka
120 g cukru zwykłego
2 łyżki cukru z wanilią
600 g gęstego jogurtu naturalnego
4 pełne łyżeczki żelatyny w proszku
40 ml wody
WIERZCH - ok. 250 g borówki czernicy/czarnych jagód
1 op. galaretki szafirowej
400 ml wody
dodatkowo - 1 op. galaretki niebieskiej
350 ml wody
sposób przygotowania : jagody przebrałam, opłukałam i dobrze osączyłam. SPÓD - ciasteczka wrzuciłam do pojemnika blendera i zmiksowałam na proszek. Dolałam roztopione, przestudzone masło i ponownie zmiksowałam żeby składniki się połączyły. Masę wysypałam na dno tortownicy śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ugniotłam. Formę odstawiłam do lodówki żeby spód zastygł.
MASA JOGURTOWA - jagody zasypałam 1/3 zw. cukru. Kiedy puściły sok zagotowałam krótko. Zmiksowałam je z jogurtem. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a kiedy napęczniała podgrzewałam powoli i mieszałam aż zupełnie się rozpuściła - nie można doprowadzić do zagotowania ! Jajka umyłam dokładnie i wybiłam do miski, ubiłam z cukrem zwykłym i waniliowym na bardzo puszysty kogel mogel. Dalej miksując dolałam jogurt z jagodami. Do ciepłej żelatyny dodałam kilka łyżek, powoli, po łyżeczce, masy jogurtowej a następnie połączyłam z całością i krótko zmiksowałam. Odstawiłam miskę do lodówki na 10-15 minut aż masa zaczęła tężeć. Wtedy wylałam ją na ciasteczkowy spód i zostawiłam w lodówce do zastygnięcia.
WIERZCH - galaretkę szafirową rozpuściłam z gorącej wodzie a kiedy przestygła połączyłam z jagodami. Kiedy zaczęła tężeć wylałam na zastygniętą masę jogurtową. Galaretkę niebieską rozpuściłam oddzielnie z nieco mniejszej ilości gorącej wody i zostawiłam do zupełnego stężenia. Rozdrobniłam ją widelcem i ułożyłam na brzegach jogurtowca.
Deser dobrze schłodziłam a przed podaniem przybrałam wierzch świeżymi jagodami i listkami mięty.
Wykorzystałam galaretki firmy Wodzisław, według zaleceń producenta rozpuszcza się je w 1/2 l wody, ale do tego deseru zmniejszyłam ilość płynu z powodu upałów. Piszę o konkretnej marce bo na rynku pojawiają się podobne produkty innych firm, ale mają zupełnie inne gramatury.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/deser-na-zimno-jogurtowiec-z-jagodami-i.html