ßßß Cookit - przepis na JOGURTOWIEC Z JAGODAMI

JOGURTOWIEC Z JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

To deser bardzo aktualny, nie tylko ze względu na pogodę, ale i na sezon. Smak nadają mu jagody a konsystencję galaretka. Wyjęty prosto z lodówki doskonale zaspokaja apetyt na coś słodkiego i coś zimnego, orzeźwiającego. Jest lżejszy niż sernika na zimno, bo zrobiony na bazie naturalnego jogurtu.
2 duże jogurty naturalne ( po 400 g)
2-3 łyżki cukru
2/3 szklanki jagód
galaretka i łyżka żelatyny
Galaretkę ( o czerwonej lub żółtej barwie) razem z żelatyną rozpuszczamy w połowie przepisowego wrzątku i studzimy często mieszając. Umyte jagody przesypujemy cukrem, i jak puszczą sok, to miksujemy. Mieszamy je z galaretką jak zaczyna zastygać, dodajemy tez lekko utrzepując ręczną trzepaczką lub widelcem jogurty. Wlewamy masę do odpowiedniego naczynia i zastudzamy w lodówce. Po 2-3 godzinach deser jest gotowy.
Można go zrobić z każdymi sezonowymi owocami, ale z jagodami wygląda i smakuje najbardziej efektownie. Na letni podwieczorek w upalny dzień, do mrożonej kawy- idealny.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zimny-jogurtowiec-z-jagodami