Wykonanie
To deser bardzo aktualny, nie tylko ze względu na pogodę, ale i na sezon. Smak nadają mu
jagody a konsystencję
galaretka. Wyjęty prosto z lodówki doskonale zaspokaja apetyt na coś słodkiego i coś zimnego, orzeźwiającego. Jest lżejszy niż sernika na zimno, bo zrobiony na bazie
naturalnego jogurtu.2 duże
jogurty naturalne ( po 400 g)2-3 łyżki
cukru2/3 szklanki
jagódgalaretka i łyżka
żelatynyGalaretkę ( o czerwonej lub żółtej barwie) razem z
żelatyną rozpuszczamy w połowie przepisowego wrzątku i studzimy często mieszając. Umyte
jagody przesypujemy
cukrem, i jak puszczą sok, to miksujemy. Mieszamy je z
galaretką jak zaczyna zastygać, dodajemy tez lekko utrzepując ręczną trzepaczką lub widelcem
jogurty. Wlewamy masę do odpowiedniego naczynia i zastudzamy w lodówce. Po 2-3 godzinach deser jest gotowy.Można go zrobić z każdymi sezonowymi
owocami, ale z
jagodami wygląda i smakuje najbardziej efektownie. Na letni podwieczorek w upalny dzień, do mrożonej
kawy- idealny.Smacznego !