Wykonanie
Kupiłam sobie nowe foremki do
galaretek. Wyglądały prześlicznie. Funkcjonalność nieco gorsza, ale co tam, ważne, że deser smakował. Szkoda tylko, że porcja taka mała.
Składniki (na 4 porcje po ok. 100 ml):100 g
jagód300 g
jogurtu naturalnego3 łyżki
cukru (lub więcej, w zależności od preferencji)4 łyżeczki
żelatynykilka łyżek
jagód do dekoracji i
jogurtu (opcjonalnie)Wykonanie:
Jagody płuczemy i miksujemy z 1 łyżką
cukru. 1 łyżeczkę
żelatyny zalewamy odrobiną zimnej
wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie dodajemy 1 - 2 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż
żelatyna się rozpuści. Przestudzoną
żelatynę dodajemy do zmiksowanych
jagód. Rozlewamy po równo do 4 naczynek i wstawiamy do lodówki do stężenia.W
między czasie
jogurt (w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie po dodaniu
żelatyny zrobią się nam kluchy) dosładzamy do smaku. 3 łyżeczki
żelatyny zalewamy odrobiną zimnej
wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie dodajemy 2 -3 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż
żelatyna się rozpuści. Przestudzoną
żelatynę dodajemy do
jogurtu i mieszamy. Odstawiamy aż
jogurt zacznie tężeć. Możemy dodać do środka trochę całych
jagód. Tężejący
jogurt wylewamy na zastygłą masę
jagodową. Foremki wstawiamy do lodówki, aż masa całkiem stężeje. Zastygnięty deser wykładamy na talerzyki (najlepiej na chwilę włożyć foremki do wrzątku). Deser możemy udekorować
jagodami.
/wydrukuj przepis/