Wykonanie
Lekkie ciasto na zimno z udziałem leśnych
jagód :)
masa jagodowa:3/4 szklanki zmiksowanych
jagód400 gramów gęstego
jogurtu naturalnego4 - 5 łyżek
cukru3,5 łyżki
żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej
wodymasa jogurtowa:700 gramów gęstego
jogurtu naturalnego4 łyżki
cukru1,5 łyżeczki
soku z cytryny2,5 łyżki
żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej
wody2
galaretki jagodowe ( na 375 ml
wody) + 0,7 litra wrzątku
Żelatynę wymieszać dokładnie z
wodą, schłodzić do temperatury pokojowej.
Jagody wymieszać z
jogurtem, osłodzić.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Do przestudzonej
żelatyny dodać 2 łyżki masy jagodowej, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najszybszych obrotach, masę wstawić do lodówki.Drugą porcję
żelatyny rozprowadzić we wrzątku.Do
jogurtu dodać
sok z cytryny,
cukier, wymieszać wszystko dokładnie.Do przestudzonej
żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najszybszych obrotach, masę wstawić do lodówki.Kiedy obydwie masy konsystencją będą przypominać gęstą
śmietanę, wyjąć je z lodówki.Na dno tortownicy wylać najpierw 2-3 łyżki masy jogurtowej, na środek wylać dwie łyżki masy jagodowej, jak przy klasycznej zebrze, czynność powtarzać do wykończenia obu mas. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Uwaga: Najlepiej by obie masy miały jednakową konsystencję, trzeba brać pod uwagę, że masa jogurtowa
tężej szybciej.
Obie
galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić, wstawić do lodówki.Kiedy zaczną tężeć zalać nimi ciasto, wstawić ponownie w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.