Sezon na jagody trwa! Polecam lekki deser jogurtowo-jagodowy a’la sernik na zimno.Składniki na spód:200 g wafelkówwaniliowych lub śmietankowychSkładniki masę jogurtową:800 g jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego150 ml śmietany kremówki 36 %¾ szklanki cukru7 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki ziemnej wody2 małe słoiczki (150 ml każdy) jagód zaprawionych z zeszłego sezonu lub 2 szklanki świeżych jagódSkładniki na jagodowa galaretkę:1 szklanka soku z jagód2 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wodyWykonanie:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Wafelki rozkruszamy i przekładamy do malaksera, miksujemy (wafelki można równie również rozkruszyć i utłuc tłuczkiem). Wafelkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Jagody odcedzamy z soku. Jogurty naturalne przekłady do miski, dodajemy cukier puder i odsączone jagody, a nastepnie miksujemy aby składniki się połączyły. Odstawiamy.Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. W tym czasie w małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy ją z palnika i dodajemy żelatynę mieszając energicznie do czasu połączenia składników. Następnie do miski z masą jogurtowo-jagodową wlewamy mieszaninę żelatyny i śmietany miksując całość do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na spód z wafelków i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.Żelatynę przeznaczoną na jagodowągalaretkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. W tym czasie w małym rondlu zagotowujemy sok z jagód, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejącą już galaretkę przelewamy na jogurtową masę i ponownie wstawiamy do lodówki.Smacznego!