Wykonanie
Panna Cotta, gdzieś kiedyś przeczytałem, że to znaczy gotująca
śmietanka. I to prawda, bo cała baza tego deseru to 30 %
śmietanka, zagotowana z różnymi dodatkami. Przedstawiałem Wam już przepis na moja panna cotte
miętowo -
cytrynową. Dzisiaj czas na panna cotte Basi- czyli
Waniliową z
sosem malinowym.
Połączenie idealne, bo stężniała
śmietanka jest ciężka, a sos lekki i kwaskowaty- dlatego idealnie to się komponuje.Jedyne co potrzebujemy to5g
żelatyny2 łyżki zimnej
wody1 laska
wanili500 g
śmietanki 30 %3 łyżki
cukruŚmietankę gotujemy z
cukrem i miąższem z
wanilii, do tego dorzucamy laskę.W szklance rozpuszczamy
żelatynę z
wodą.Gdy
śmietanka się zagotuje dodajemy 3 jej łyżki do
żelatyny i dokładnie mieszamy,
potem żelatynę przelewamy do reszty
śmietanki i rozlewamy do foremek lub filiżanek lub jak ja do kokilki:)Zostawiamy na co najmniej 5 godzin w lodówce.