Wykonanie
Z okazji dzisiejszego święta, patriotyczna strona mojej duszy podpowiedziała mi, żeby pobawić się narodowymi kolorami. Różne miałam koncepcje ale zajęłam się taką najprostszą bo gdy wpadłam na ten pomysł było za późno na kupno potrzebnych składników. Tak więc zrobiłam czerwony mus z
truskawek a biała góra to tradycyjna pannacotta o smaku
waniliowym. Całość wyszła mi nie za słodka, i łączyła się ze sobą w bardzo przyjemny sposób. Jestem tylko niezadowolona, że czerwona warstwa jest zbyt cienka ale nie przewidziałam, że moje foremki się rozszerzają i w związki z tym chociaż wlałam taką samą ilość masy białej i czerwonej to jednak czerwona inaczej się rozłożyła. Najpierw zrobiłam warstwę białą i dopiero gdy tężała w lodówce zabrałam się za czerwoną.
Składniki na białą warstwę:250 ml
śmietanki250 ml
mleka3 łyżki
cukru1 laska waniliowa3 łyżki
żelatynyMleko ze
śmietanką i
laską wanilii zagotować. Dodać rozpuszczoną
żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do foremek i wstawić do lodówki.Składniki na czerwoną warstwę:szklanka
truskawek (mogą być mrożone)2 łyżki
cukruszklanka
wodyłyżka ekstraktu
waniliowego3 płaskie łyżeczki
żelatynyTruskawki zalać
wodą, dodać
cukier i zagotować. Zmiksować blenderem i dodać rozpuszczoną
żelatynę. Dokładnie wymieszać i wlać na tężejącą masę
waniliową.Po kilku godzinach wyjąć deser z foremek odwracając tak aby czerwona warstwa była na dole. Ja, na kilkanaście sekund zanurzyłam foremkę w ciepłej wodzie i wtedy idealnie odeszła od ścianek foremki.Smacznego:)