Wykonanie
Panna Cotta, czyli tłumacząc dosłownie "gotowana
śmietana", to klasyczny włoski deser - idealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama
śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi
owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem
alkoholu (np.
rumu lub
malibu).Dodatkowo sos
truskawkowy: zmiksowane
truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić z
truskawek:)Do przygotowania deseru najlepsze będą szklaneczki, miseczki lub foremki o ciekawym kształcie ;)Składniki potrzebne do przygotowania 2-3 porcji.Składniki:- 1,5 szkl. 30-procentowej
śmietanki- 0,5 szkl.
mleka- 1/4 szkl.
cukru- łyżka
żelatyny w proszku- l
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (wkrótce zamieszczę przepis jak zrobić w domu
cukier i ekstrakt
waniliowy;) )P rzygotowanie:1.
Żelatynę wymieszaj w szklance z
mlekiem.2. Do garnka wsyp
cukier i dodaj
wanilię. Zalej
śmietanką i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając.3. Kiedy
cukier się rozpuści dodaj
żelatynę z
mlekiem i dalej podgrzewaj mieszając dopóki nie rozpuści się
żelatyna.4. Miseczki wypłucz zimną
wodą i wlej do nich deser.5. Kiedy masa wystygnie wstaw miseczki do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Warto też przykryć je folią aluminiową, żeby nie pachniały wszystkim innym, co masz w lodówce;)6. Aby wyciągnąć schłodzony deser z miseczek włóż je na sekundę do gorącej
wody. Odwróć do góry dnem i wyłóż na talerzyk.A ciąg dalszy to już kwestia Twojej inwencji i upodobań :) W sezonie polecam
maliny,
truskawki i sosy
owocowe, ale dla miłośników słodkości idealny będzie też np. sos
czekoladowy.Osobiście wymyśliłabym coś z
kawą, ale jeszcze nie mam żadnego konkretnego pomysłu. Może Ty jakiś masz i chcesz się nim podzielić?