ßßß Cookit - przepis na Panna cotta w sosie truskawkowym

Panna cotta w sosie truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Panna Cotta, czyli tłumacząc dosłownie "gotowana śmietana", to klasyczny włoski deser - idealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu).
Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić z truskawek:)
Do przygotowania deseru najlepsze będą szklaneczki, miseczki lub foremki o ciekawym kształcie ;)
Składniki potrzebne do przygotowania 2-3 porcji.
Składniki:
- 1,5 szkl. 30-procentowej śmietanki
- 0,5 szkl. mleka
- 1/4 szkl. cukru
- łyżka żelatyny w proszku
- l laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (wkrótce zamieszczę przepis jak zrobić w domu cukier i ekstrakt waniliowy;) )
P rzygotowanie:
1. Żelatynę wymieszaj w szklance z mlekiem.
2. Do garnka wsyp cukier i dodaj wanilię. Zalej śmietanką i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
3. Kiedy cukier się rozpuści dodaj żelatynę z mlekiem i dalej podgrzewaj mieszając dopóki nie rozpuści się żelatyna.
4. Miseczki wypłucz zimną wodą i wlej do nich deser.
5. Kiedy masa wystygnie wstaw miseczki do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Warto też przykryć je folią aluminiową, żeby nie pachniały wszystkim innym, co masz w lodówce;)
6. Aby wyciągnąć schłodzony deser z miseczek włóż je na sekundę do gorącej wody. Odwróć do góry dnem i wyłóż na talerzyk.
A ciąg dalszy to już kwestia Twojej inwencji i upodobań :) W sezonie polecam maliny, truskawki i sosy owocowe, ale dla miłośników słodkości idealny będzie też np. sos czekoladowy.
Osobiście wymyśliłabym coś z kawą, ale jeszcze nie mam żadnego konkretnego pomysłu. Może Ty jakiś masz i chcesz się nim podzielić?
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/06/panna-cotta-w-sosie-truskawkowym.html