Wykonanie
Panna cotta to słynny włoski deser. Dzisiaj przepis na pannę cottę z
wanilią, czyli klasyka i podstawy. Sięgnijcie po inne wersje:
tarta z kremem panna cotta
250 ml
śmietanki 30%250 ml
mleka4 łyżki
cukrulaska wanilii3 łyżeczki
żelatynyDo rondelka wlać
śmietankę i
mleko.Dodać
cukier i wyskrobane ziarenka z
wanilii.Mieszając podgrzewać aż
cukier się rozpuści.Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia.Do szklanki wsypać
żelatynę dodać trochę gorącej masy
mlecznej, rozmieszać i wlać zawartość szklanki do rondla, energicznie mieszając aż
żelatyna się rozpuści.Mieszankę przelać do filiżanek lub pucharków i zostawić na kilka godzin do wystudzenia.Tym razem panne cottę podałam w pucharkach, ale klasycznie należy naczynka polać od dołu gorącą
wodę i wyjąć pannę cottę na talerzyk.