Wykonanie
Chciałam przygotować bardzo lekki deser i wykorzystać do tego celu
truskawki. Pomyślałam, a może by tak panna cotta (gotowana
śmietanka)? Podawana jest na wytwornych przyjęciach, ale również widnieje w kartach menu wielu restauracji na całym świecie.
Mleczna galaretka prezentuje się uroczo i wszystkim bardzo smakuje. A, że sezon
truskawkowy trwa więc oto ona:-).Nazwa panny cotty kojarzy mi się z panienką – lekką i zwiewną, u mnie wystrojona w czerwoną sukienkę:-).
Składniki:250 ml
mleka tłustego,250 ml
śmietanki 30-36% tł.,3 łyżeczki
żelatyny,80 g
cukru trzcinowego,kilka kropli ekstraktu z
wanilii,
truskawki.Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej
wody i odstawić na chwilę .
Śmietankę zagotować z
mlekiem,
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Zdjąć z ognia dodać namoczoną
żelatynę, energicznie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do małych naczynek (u mnie filiżanki do
espresso), wystudzić. Zimne wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem zmiksować
truskawki. Część
owoców zostawić do dekoracji. Podawać na talerzykach, polane
musem owocowym. Można udekorować listkami
mięty.
Dodane do akcji: