ßßß
Miała ambitny plan wzięcia udziału w Waniliowym Weekendzie III - akcji organizowanej przez Mikser i Durszlak - ALE oczywiście trafiłam na milion innych rzeczy, które nie cierpiały zwłoki i protestowały - aby to właśnie nimi zajmować się przez weekend. Akcja zakończyła się bez mojego udziału, jednakowoż nie zniechęciło mnie to do kulinarnego czarowania z wanilią :) Efekty oceńcie sami - "Panna z Kotem" jak mawia jeden z moich znajomych :)PS. Zdjęcia w uszczuplonej wersji deseru - bo tylko tyle ocalało po wczorajszej degustacji... :)
Składniki: na 12 małych babeczek/ 4-6 porcji(...no chyba, że jest się takim łasuchem jak M., gdzie porcja zaczyna się od 6 babeczek i nadal czuć niedosyt :))250ml śmietanki 12%70ml mleka 0,5%250g Twarogu aksamitnego Dr.Oetker (100% twarogu, 100g - 82kcal)4 łyżeczki żelatyny2 , 5 łyżki słodziku w proszku Sussina Gold*1 laska wanilii**10 truskawek* zamiast słodziku możecie oczywiście użyć cukru - to około 80-100g** jeśli nie macie dostępu do laski wanilii użyjcie cukru z prawdziwą wanilią lub dowolnego ekstraktu.Do dzieła :200ml śmietanki, 2 łyżki słodziku i ziarenka wanilii zagotowujemy w rondelku często mieszając i zdejmujemy z ognia.W 50ml ciepłego mleka rozpuszczamy żelatynę. Wszystko mieszamy z twarożkiem i miksujemy na gładką masę, przele-wamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W między czasie przygotowujemy truskawki i sos do podania. 5 truskawek, 0,5 łyżki słodziku, 50ml śmietanki i 20ml mleka miksujemy na jednolity sos, doprawiając ziaren-kami wanilii lub cukrem z wanilią - jeśli używacie cukru z prawdziwą wanilia, dodajcie go przed słodzikiem/cukrem. Pozostałe truskawki kroimy w grube plasterki i układamy na talerzu. Kiedy deser jest już odpowiednio schłodzony wyjmu-jemy go z foremek, układamy na truskawkach i polewamy sosem :) Ta da!PS. Do przygotowania deseru użyłam silikonowej formy do muffinek firmy IKEA (32x22cm/średnica babeczki 58mm)
I rzeczona Panna z Kotem... :)