Wykonanie
Miała ambitny
plan wzięcia udziału w
Waniliowym Weekendzie III - akcji organizowanej przez Mikser i Durszlak - ALE oczywiście trafiłam na milion innych rzeczy, które nie cierpiały zwłoki i protestowały - aby to właśnie nimi zajmować się przez weekend. Akcja zakończyła się bez mojego udziału, jednakowoż nie zniechęciło mnie to do kulinarnego czarowania z
wanilią :) Efekty oceńcie sami - "Panna z Kotem" jak
mawia jeden z moich znajomych :)PS. Zdjęcia w uszczuplonej wersji deseru - bo tylko tyle ocalało po wczorajszej degustacji... :)
Składniki: na 12 małych babeczek/ 4-6 porcji(...no chyba, że jest się takim łasuchem jak M., gdzie porcja zaczyna się od 6 babeczek i nadal czuć niedosyt :))250ml
śmietanki 12%70ml
mleka 0,5%250g
Twarogu aksamitnego Dr.Oetker (100%
twarogu, 100g - 82kcal)4 łyżeczki
żelatyny2 , 5 łyżki słodziku w proszku Sussina Gold*1
laska wanilii**10
truskawek* zamiast słodziku możecie oczywiście użyć
cukru - to około 80-100g** jeśli nie macie dostępu do
laski wanilii użyjcie
cukru z prawdziwą
wanilią lub dowolnego ekstraktu.Do dzieła :200ml
śmietanki, 2 łyżki słodziku i ziarenka
wanilii zagotowujemy w rondelku często mieszając i zdejmujemy z ognia.W 50ml ciepłego
mleka rozpuszczamy
żelatynę. Wszystko mieszamy z
twarożkiem i miksujemy na gładką masę, przele-wamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W
między czasie przygotowujemy
truskawki i sos do podania. 5
truskawek, 0,5 łyżki słodziku, 50ml
śmietanki i 20ml
mleka miksujemy na jednolity sos, doprawiając ziaren-
kami wanilii lub
cukrem z
wanilią - jeśli używacie
cukru z prawdziwą
wanilia, dodajcie go przed słodzikiem/cukrem. Pozostałe
truskawki kroimy w grube plasterki i układamy na talerzu. Kiedy deser jest już odpowiednio schłodzony wyjmu-jemy go z foremek, układamy na truskawkach i polewamy sosem :) Ta da!PS. Do przygotowania deseru użyłam silikonowej formy do muffinek firmy IKEA (32x22cm/średnica babeczki 58mm)
I rzeczona Panna z Kotem... :)