Wykonanie
Z okazji jutrzejszego Dnia Dziecka przygotowałam delikatne ptasie mleczko na bazie własnoręcznie robionej
galaretki truskawkowej :)Składniki:1 kg
truskawek świeżych6 łyżek
cukru trzcinowego drobnego250 ml
wody6-7 łyżeczek
żelatyny1 puszka niesłodzonego, skondensowanego
mleka2 garści
migdałówŻelatynę zalewamy wrzącą
wodą i dokładnie rozpuszczamy z 4 łyżkami
cukru. Odstawiamy.
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.500 g posypujemy 2 łyżkami
cukru. Miksujemy i łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną
żelatyną. Następnie wolną stróżką wlewamy
mleko skondensowane jednocześnie miksując.Szklaną salaterkę oziębiamy w zamrażalniku. Pozostałe
truskawki kroimy w krążki i posypujemy zmielonymi
migdałami. Salaterkę wyjmujemy i na jej dnie układamy płasko
truskawki. Delikatnie zalewamy masą
truskawkową i pozostawiamy w lodówce do stężenia.