Wykonanie
Sezon
truskawkowy można uznać za rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup
truskawki, mamo kup
truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze
krajowe uległam błagalnej mince i dałam się skusić dziecięcym namowom. Więc na deser obowiązkowo musiała pojawić się panacotta.
Składniki:200 ml
śmietanki 300250 ml
mleka3 łyżeczki agar-agar
laska wanilii3 łyżki
cukru30 dkg
truskawekPrzygotowanie:Agar - agar namaczam w dwu łyżkach
wody.
Mleko i
śmietankę wlewam do garnka, dodaję 2 łyżki
cukru i
wanilię - podgrzewam na wolnym ogniu mieszając aż
cukier się rozpuści. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję agar energicznie mieszając aż do rozpuszczenia.Masę przelewam do czterech foremek i odstawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki.
Truskawki myję i szypułkuję. Połowę
owoców miksuję z łyżka
cukru, a następnie mus przecieram przez sitko. Powstały sos schładzam w lodówce.Zastygniętą panacottę wykładam na talerzyki (foremkę na chwile należy zanurzyć w gorącej wodzie) polewam schłodzonym sosem i dekoruję pozostałymi
truskawkami.