Jagody z wanilią. Mogą być? Tak zaczynam tydzień. Jakoś trzeba osłodzić sobie powrót do pracy:)Składniki:2 szklanki jagód (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukruszklanka wodygalaretka jagodowa400 ml śmietany kremówki40 g cukru1 laska wanilii2 łyżeczki żelatynJagody zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Dodać galaretkę, wymieszać odstawić do wystygnięcia. Gdy jagody powoli już tężeją przelać do pucharków. Jeśli ustawimy je na ukos otrzymamy coś takiego jak na zdjęciu.Śmietanę podgrzać z rozkrojoną laską wanilii i cukrem. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez kilka minut. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii. Wlać żelatynę dokładnie mieszając, odstawić do wystygnięcia. Masę przelać do pucharków z jagodowągalaretką. Wstawić do lodówki.Smacznego:)