ßßß
Jak już wspomniałam, jako pierwszy jest promowany język włoski oraz italiańska kuchnia. Już od dziś możecie pobrać ze strony www.smakjezyka.pl specjalny e-book La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest to tylko e-book z włoskimi przepisami, nowe będą pojawiały się wraz z rozpoczęciem promocji kolejnego języka.SKŁADNIKI: (na 12 szt takich muffinkowych małych deserów lub na 4 duże)500 ml śmietanki 30%3 łyżeczki żelatyny50 ml zimnej wody100 g cukru pudru1 laska wanilii1. Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia.2. Śmietankę wlać do rondelka, mocno podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie mieszać, aż do jej rozpuszczenia (ale nie doprowadzając do wrzenia!). Dodać cukier puder i ziarna z laski wanilii, wymieszać.3. Masę przelać przez sitko do foremek lub salaterek. Odstawić do stężenia. Podawać z dowolnym sosem, owocami, karmelem itp.Ja zrobiłam do niej sos jagodowy :1 szkl mrożonych jagód100 ml wody1 łyżeczka mąki ziemniaczanejcukier do smakuJagody przełożyć do rondelka, dodać połowę wody i podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą, dodać do jagód i ciągle mieszając zagotować. Dosłodzić do smaku. Wystudzić i polać sosem stężałą panna cottę.
Przy okazji polecam Wam przejrzeć dostępne na stronie multikurs.pl kursy językowe (a jest z czego wybierać!) i wykonać testy diagnozujące z wybranego języka, bo już za 2 tygodnie będę miała dla Was super niespodziankę ! :)Tymczasem zapraszam Was do przygotowywania przepisów z e-booka i wstawianie ich na Facebook i Instagram z hashtagiem #smakjęzykaDodatkowo każde zdjęcie dania otagowanego na Instagramie #smakjęzyka zajdzie się w specjalnej publicznej galerii na stronie www.smakjezyka.pl - dajcie się ponieść chwili i wyczarujcie pyszne danie z któregoś przepisu, a następnie koniecznie zróbcie zdjęcie i pochwalcie się swoim dziełem!Koleżanki i koledzy blogerzy kulinarni – dla Was dodatkowa informacja: dla osób, które przyłączą się do naszej akcji i wezmą w niej czynny udział przygotowane są specjalne upominki, a dodatkowo dla 3 najbardziej zaangażowanych lub tych, których zdjęcia zdobędą największą popularność istnieje możliwość współtworzenia kolejnych edycji ebooków :)