Wykonanie
Na pożegnanie sezonu
truskawkowego proponuję mini serniczki
truskawkowe. Deser nie wymaga pieczenia i doskonale sprawdza się zwłaszcza w cieplejsze dni. Deser możemy także wykonać z mrożonych
truskawek, wtedy możemy przypomnieć sobie smak lata poza
truskawkowym sezonem :)/8 sztuk; inspiracja /Spód :120 g kruchych
ciastek, np.
herbatniki,
ciastka owsiane - u mnie
herbatniki pomieszane z piernikami3 łyżki
masłaMasło stopić i wystudzić do temperatury pokojowej.
Ciastka zmielić na proszek (można zrobić to ręcznie drewnianą pałką). Łączymy
masło z
ciastkami. Powinny powstać nam większe wilgotne okruchy. Jeśli nie powstają, to należy dodać dodatkowo 1 łyżkę
wody (ilość płynów zależy od suchości
ciastek, stąd może zajść potrzeba zwiększenia).Masa :250 g
serka mascarpone300 g
śmietanki 30%3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
wody400 g
truskawek (350 g do masy + 50 g do pokrojenia - jeśli mamy ochotę możemy pokroić więcej
truskawek)
cukier puder - ilość do smaku - ilość zależy od stopnia słodkości
truskawek oraz indywidualnych preferencji - ok. 9-20 łyżeczek - trzeba próbować masy w miarę dodawania
cukruŻelatynę zalać
wodą i zostawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić na sztywno. Osobno zmiksować na mus 350 g
truskawek z
żelatyną która napęczniała przez kilka minut w wodzie. Pozostałe
truskawki pokroić na kawałki.Do
śmietanki dodać
serek mascarpone oraz zmiksowane
truskawki. Połączyć mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodawać po trochu przesiany
cukier puder, aż stwierdzimy, że masa jest wystarczająco słodka.Na dno naczyń do deserów nakładamy czubatą łyżkę
ciastek. Na to rozkładamy równomiernie połowę masy. Masę posypujemy pozostałymi
ciastkami, nakładamy pokrojone
truskawki i pozostałą masę
truskawkową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aż masa stężeje. Możemy przybrać ubitą
śmietanką, kawałkami
truskawek, czy listkami
mięty.
Deser przygotowany w ramach wspólnego kulinarnego spotkania z
Gin . Zobaczcie także u Niej co ciekawego zaproponowała w ramach
truskawkowego szaleństwa :)