Wykonanie
Lubicie połączenie
rabarbaru i truskawek?Ja bardzo i właśnie takie połączenie dziś wam proponuję.Gdy robiłam rurki z kremem
rabarbarowym przygotowałam za dużo kremu więc przeglądnełam lodówkę i szafki w kuchni i tak powstała
tarta z tego co znalazłam w domu:)Była bardzo smakowita i tak jak szybko się ją robi tak szybko zniknęła:)
Składniki:19 dkg
ciasteczek maślanych6 dkg roztopionego
masła1 szkl
śmietany kremówki25 dkg
rabarbaru5 dkg
cukru1
cukier waniliowy4 g
żelatynytruskawkiWykonanie:
Ciasteczka rozdrobnić np.blenderem na pył i wymieszać dokładnie z roztopionym
masłem.Przygotowaną masą dokładnie wyłożyć dno tortowniyc lub formy na tartę,ugnieść i wstawić do lodówki na 15 min.
Rabarbar oczyścić,pokroić ,zasypać
cukrem i dusić pod przykryciem 10 min.W tym czysie
żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej
wody,gdy napęcznieje dodać do gorącego
rabarbaru i dobrze wymieszać.Wystudzić.Ubijać
śmietanę powoli wsypując do niej
cukier wyniliowy,na końcu dodać
rabarbar i dobrze wymieszać.Odstawić na chwilkę do lodówki i gdy leciutko zgęstnieje wyłożyć na spód
ciasteczkowy.
Truskawki umyć,osuszyć i poprzekrawać na 2 części jeśli są duże,poukładać na kremie
rabarbarowym,Schłodzić w lodówce około 2 godzin.Smacznego!