ßßß Cookit - przepis na Mus rabarbarowo-truskawkowy z mascarpone na spodzie z maślanych herbatników

Mus rabarbarowo-truskawkowy z mascarpone na spodzie z maślanych herbatników

nazwa

Wykonanie

Przepis zgapiony na blogu - http://nakrachymspodzie.blogspot.com/ ale oczywiście trochę pozmieniany, bo np nie miałam kremówki i dałam mascarpone, zmniejszyłam ilość cukru i podlałam sporą ilością musu truskawkowego :)
Jest to jedno z tych ciast, które wzbudzają ochy i achy, znikają w tempie ekspresowym a po wymienieniu składników wywołują okrzyki "jak to rabarbar? przecież ja go nie lubię!"... :D
Deser przygotowałam w mojej gąskowej formie do tart o średnicy 29 cm.
Składniki:
1 kg truskawek
0,5 kg rabarbaru
opakowanie herbatników maślanych
1/4 kostki masła
pół szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru waniliowego - tego
opakowanie 250 g mascrpone
sok z połówki cytryny
Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem i powstałą masą wyłożyć formę do tart. Wstawić na kwadrans do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka z cukrem i połową szklanki wody. Gotować ok. 15 minut, ostudzić i zmiksować.
Z truskawek odłożyć kilka sztuk do przybrania, resztę zmiksować z cukrem waniliowym.
Do musu rabarbarowego wlać 2/3 musu truskawkowego, sok z cytryny, dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku, dodać mascarpone, zmiksować i wylać na przestudzony spód.
Według przepisu trzeba było jeszcze mus potrzymać w lodówce przed wylaniem, ale ja pominęłam ten etap.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny a po wyjęciu udekorować truskawkami i polać resztą musu.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/06/mus-rabarbarowo-truskawkowy-z.html