Wykonanie
Bardzo lubię piec wszelkiego rodzaju drożdżówki. Po pierwsze, wyrabianie ciasta, oczekiwanie na wyrośnięcie - cały ten proces uważam za niezwykle relaksujący i uspokajający. Ma na mnie wpływ wręcz terapeutyczny, gdy zawalona zajęciami nie wiem, w co ręce wkładać. Przy cieście
drożdżowym trzeba się wyciszyć, cierpliwie czekać, aż będzie można przejść do kolejnego etapu. Na te kilka godzin wypadam z biegu, a po powrocie mam więcej energii, jakby bardziej mi się chce.Tym razem przygotowałam pojedyncze bułeczki, niemal klasyczne w wyglądzie i smaku. Tradycyjnie okrągłe, z dziurką w środku, w której kryją się najwspanialsze pyszności:
rabarbar,
maliny i
budyń. Słodki krem z lekko kwaskowatymi
owocami daje niezwykle smakowity efekt. Zamiast
mąki pszennej użyłam tym razem orkiszowej, w dodatku w większości pełnoziarnistej. Bułeczki wyszły zaskakująco puszyste, choć muszę przyznać, że zdecydowanie najlepsze są pierwszego dnia (preferuję takie jeszcze lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak zostaną jakieś do dnia kolejnego, wystarczy je podgrzać w piekarniku - będą jak nowe .Orkiszowe drożdżówki z
budyniem,
malinami i
rabarbarem
Składniki:(na 12 sztuk)ciasto:250 g
mąki orkiszowej300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej250 ml letniego
mleka25 g świeżych
drożdży1
jajko50 g
masła60 g
cukrubudyń waniliowy:300 ml
mleka3
żółtka50 g
cukru20 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanej1
laska waniliidodatkowo:250 g
rabarbaru200 ml
wodysok z 1/2
cytryny50 g
cukru100 g
malin1
jajkoMąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę
cukru, zalać połową
mleka, odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę
mleka i
cukru, wbić
jajko. Zagnieść. Wlać
masło, wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Przygotować
budyń:
Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać ziarenka, całość dodać do 200 ml
mleka. Zagotować, przestudzić.
Żółtka zmiksować z
cukrem,
mąką i 100 ml
mleka. Pozostałe
mleko zagotować raz jeszcze, wyjąć
wanilię. Do gotującego się
mleka powoli wlewać
żółtka, cały czas mieszając. Chwilę gotować, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przelać
budyń do miski, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić.
Wodę,
sok z cytryny i
cukier zagotować. Dodać pokrojony w plasterki
rabarbar, gotować 2-3 minuty, aż
rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Odcedzić, przestudzić.Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić
spodem szklanki wgłębienia, prawie do samej blachy. Wypełnić je
budyniem, na wierzchu ułożyć
rabarbar i
maliny. Odstawić na 15 minut.Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić.Smacznego!Ja tymczasem piekę już kolejne, tym razem z
truskawkami. W całym domu pachnie obłędnie!A już za kilka godzin jedziemy do Varde na Sommerspil, czyli coroczny musical pod gołym niebem. W tym roku wystawiają
Shreka - ogromnie jestem podekscytowana!